Η Moody’s Analytics προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής διεθνούς οικονομίας της εταιρείας, Γκαουράβ Γκανγκούλι, μιλώντας στο CNBC, το κρίσιμο όριο εντοπίζεται στα 125 δολάρια ανά βαρέλι για το Brent.
Το όριο που οδηγεί σε ύφεση
Σύμφωνα με την ανάλυση της Moody’s, εάν οι τιμές φτάσουν και διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα, τότε η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να περάσει σε φάση ύφεσης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή θα είναι σχετικά ήπια, χωρίς τα χαρακτηριστικά μιας βαθιάς κρίσης.
Ο ίδιος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των γεωπολιτικών εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να αποκλιμακωθεί πιο σύντομα από ό,τι φοβούνται οι αγορές.
Αβεβαιότητα στα Στενά του Ορμούζ
Παρά τη σχετική αισιοδοξία, σημαντικό μέρος των αναλυτών διατηρεί επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο παρατεταμένων διαταραχών στη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, ένα από τα πιο κρίσιμα περάσματα για τη μεταφορά πετρελαίου παγκοσμίως.
Νέα άνοδος των τιμών
Οι τιμές του πετρελαίου, παρά τις πρόσκαιρες πιέσεις, επανήλθαν σε ανοδική τροχιά. Το Brent ξεπέρασε τα 112 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινήθηκε πάνω από τα 105 δολάρια, καταγράφοντας νέα άνοδο μετά την πρόσφατη υποχώρηση.
Η αρχική αποκλιμάκωση είχε συνδεθεί με πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ωστόσο η επίδρασή τους αποδείχθηκε περιορισμένη.
Το σχέδιο «Project Freedom»
Το λεγόμενο «Project Freedom» προβλέπει τη συνοδεία δεξαμενόπλοιων μέσω των Στενών, χωρίς όμως –τουλάχιστον προς το παρόν– άμεση εμπλοκή του αμερικανικού ναυτικού. Την ίδια στιγμή, διατηρείται ο αποκλεισμός ροών από και προς ιρανικά λιμάνια.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τραμπ, οι συνομιλίες με το Ιράν εξελίσσονται «πολύ θετικά», χωρίς όμως να έχει διαφανεί ακόμη ουσιαστική αποκλιμάκωση.
Επιφυλακτικότητα από την αγορά
Αναλυτές της ING εκτιμούν ότι ακόμη και αν διευκολυνθεί η έξοδος πετρελαιοφόρων από τον Περσικό Κόλπο, η συνολική εικόνα δεν θα αλλάξει δραστικά. Όπως σημειώνουν, η όποια ανακούφιση θα είναι προσωρινή, καθώς τα αποθέματα που βρίσκονται ήδη σε πλωτή αποθήκευση θα μειώνονται σταδιακά.
Περιορισμένη επίδραση από τον OPEC+
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από την απόφαση του OPEC+ να αυξήσει την παραγωγή. Η ενίσχυση κατά 188.000 βαρέλια ημερησίως θεωρείται ανεπαρκής για να καλύψει τις απώλειες που έχουν προκύψει από τη γεωπολιτική ένταση.
Εύθραυστη ισορροπία
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σε κατάσταση εύθραυστης ισορροπίας, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να καθορίζουν την πορεία των τιμών. Το ενδεχόμενο διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα διατηρεί ζωντανό τον κίνδυνο ύφεσης, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.




















