Ετοιμάζουν εισφορά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές... αν δεν μειωθούν οι προμήθειες
Μετωπική στην Ιταλία για τις ψηφιακές πληρωμές με εταιρείες, τράπεζες και λιανοπωλητές να διαφωνούν για τις χρεώσεις
Η Ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ εταιρειών πληρωμών, τραπεζών και λιανοπωλητών για την μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αυξάνοντας την προοπτική ενός απροσδόκητου φόρου στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Το κόστος των ψηφιακών πληρωμών έχει βρεθεί στο επίκεντρο στην Ιταλία, με τη δεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες των λιανοπωλητών σχετικά με τις χρεώσεις.
Η Ρώμη θέλει τα μέρη να συμφωνήσουν να μειώσουν τα τέλη για ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας έως 30 ευρώ για επιχειρήσεις με ετήσια έσοδα έως και 400.000 ευρώ.
Η Μελόνι έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμη να επιβάλει μια «εισφορά αλληλεγγύης» που ισοδυναμεί με το 50% των καθαρών εσόδων από αυτές τις συναλλαγές χωρίς συμφωνία, η οποία αρχικά υποτίθεται ότι θα ανακοινωνόταν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Το σχέδιο που συζητείται θα προβλέπει μηδενικές προμήθειες για πληρωμές αξίας έως 10 ευρώ, με μείωση των τελών μεταξύ 11 και 30 ευρώ, αλλά ορισμένες χρηματοπιστωτικές εταιρείες δεν συμφωνούν.
Μια συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών έχει πλέον προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.
Ο προτεινόμενος απροσδόκητος φόρος, εάν εισαχθεί, θα πλήξει την ιταλική εταιρεία πληρωμών Nexi αλλά θα επηρεάσει επίσης τις τράπεζες που λαμβάνουν μέρος των τελών που καταβάλλουν οι έμποροι.
Στην ΕΕ η Ιταλία παρουσιάζει ψηφιακή καθυστέρηση: οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσωπεύουν το 32% του συνόλου, κάτω από το 47% της Ευρώπης, αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα από 17% το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Nexi.
Η Μελόνι προώθησε τις συνομιλίες για μείωση των τελών, αφού η κυβέρνησή της υπαναχώρησε τον Δεκέμβριο σε μια πρόταση για μείωση των κυρώσεων σε καταστηματάρχες που αρνούνται να δεχτούν ψηφιακές πληρωμές, μετά από κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι οπαδοί των πληρωμών με μετρητά υποστηρίζουν ότι εξοικονομούν τραπεζικές προμήθειες από τους καταστηματάρχες, ενώ επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, λένε ότι η μείωση των ρυθμιστικών περιορισμών στα μετρητά θα τροφοδοτούσε τη μαύρη οικονομία.
Η φοροδιαφυγή στην Ιταλία εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, από 106 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015.