Άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Eυρωζώνη

 Άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στην Eυρωζώνη

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο

Πιέσεις ασκούνται και σήμερα στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται μετά τις μαζικές πωλήσεις που σημειώθηκαν χθες, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απογοήτευσε τις αγορές με τα μέτρα της για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον περασμένο Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση 20 μονάδων βάσης, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις και των γερμανικών τίτλων. Αναλυτές ανέφεραν ότι οι επενδυτές αναγκάσθηκαν να πωλήσουν ακόμη και τα ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για να έχουν ρευστότητα.

Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να «μειώνει τα spreads (τις διαφορές στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων)» έπληξε πολύ τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Οι αγορές περίμεναν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να προσφέρει περισσότερη στοχευμένη στήριξη για τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών, αλλά η κεντρική τράπεζα θεωρήθηκε ότι εστίασε στην παροχή βοήθειας στις τράπεζες. «Η ΕΚΤ προσέφερε τεράστια στήριξη στον τραπεζικό τομέα. Για τις κυβερνήσεις (τα κρατικά ομόλογα) ήταν μία πραγματική απογοήτευση», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο -0,635%, με τη βοήθεια των κερδών που καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη χθεσινή χειρότερη ημέρα στην ιστορία τους. Σύμφωνα με τον αναλυτή της DZ Bank, η αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών τίτλων οφείλεται και στη μεγαλύτερη συζήτηση μεταξύ των Γερμανών πολιτικών για δημοσιονομική στήριξη. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε χθες κατά 60 μονάδες βάσης περίπου στο 1,88%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από την κορύφωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2011. Σήμερα, η απόδοσή του αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης περαιτέρω στο 1,936%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ