2020: Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

2020: Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

Κερδισμένοι θα βγουν οι επενδυτές σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα και την επόμενη χρονιά, γράφει η Handelsblatt.

Κερδισμένοι θα βγουν οι επενδυτές σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα και την επόμενη χρονιά, γράφει η Handelsblatt. Ποια μορφή θα έχει η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού από την Κομισιόν; διερωτάται το Spiegel Online.

Τελευταία μέρα του χρόνου, ώρα για απολογισμούς. Με τίτλο «Κορυφαία χρονιά για επενδυτές» η Handelsblatt γράφει στο σημερινό της φύλλο: «Και να ήθελαν, οι επενδυτές το 2019 δεν μπορούσαν να κάνουν λάθος. Είτε επρόκειτο για μετοχές, είτε ομόλογα, είτε χρυσό, είτε ακόμα και bitcoin, με πολλές και διάφορες επενδυτικές προτάσεις μπορούσαν να κερδηθούν αξιοπρεπή ποσά». Αναφερόμενη στην Ελλάδα η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η κυβερνητική αλλαγή έδωσε ελπίδα στους επενδυτές. Ο νικητής των πρόωρων εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική. Από την δέσμευση αυτή δεν βγήκαν κερδισμένοι μόνο όσοι επένδυσαν σε μετοχές, αλλά και εκείνοι που αγόρασαν ομόλογα. Τα κέρδη από ελληνικά κρατικά ομόλογα ξεπέρασαν συνολικά, από τον περασμένο Ιανουάριο, το 30%».

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Οι αισιόδοξοι επενδύουν σε ελληνικές μετοχές και το 2020» η Handelsblatt παρατηρεί: «Όποιος συμπεριέλαβε στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές μετοχές από τις αρχές του χρόνου διασφάλισε σημαντικά κέρδη, από τη στιγμή που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενισχύθηκε κατά 52%. Η Ελλάδα καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση παγκοσμίως, με τη Ρωσία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 38%. Επενδυτές που αγόρασαν στις αρχές του έτους μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς είδαν τη τιμή της μετοχή της να τετραπλασιάζεται από 80 λεπτά σε 3 ευρώ. Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τετραπλασιάστηκε από τις αρχές Ιανουαρίου. Όσοι όμως επένδυσαν πριν από 10 χρόνια σε μετοχές ελληνικών τραπεζών έχασαν το 99,9% των χρημάτων τους. Γεγονός που δείχνει ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις. Κατά συνέπεια οι επενδυτές πρέπει να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν και να έχουν γέρα νεύρα. Σύμφωνα τέλος με τον αναλυτή Γκρέγκορ Χόλεκ το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι τα "κόκκινα δάνεια" στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών: "Σε περίπτωση που τραπεζικός τομέας αποτινάξει από πάνω του, περεταίρω, αυτό το βάρος, τότε και την ερχόμενη χρονιά οι μετοχές θα είναι κερδοφόρες", εκτιμά ο ειδικός της Raiffeisen Capital Management στη Βιέννη».

«Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ»

«Η κατάσταση στα ελληνικά προσφυγικά κέντρα δείχνει πόσο αναγκαία είναι μια επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ερχόμενη άνοιξη. Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει;» διερωτάται το Spiegel Online με τίτλο «Το προσφυγικό χάος στην Ελλάδα θέτει υπό πίεση την ΕΕ».

Γράφει η γερμανική ιστοσελίδα: «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ικανοποιεί, σε ένα βαθμό, τους πάντες. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα πρέπει πλέον να επωμίζονται όλα τα βάρη των νέων αφίξεων, ενώ Βίκτορ Όρμπαν και οι σκληροπυρηνικοί γερμανοί χριστιανοκοινωνιστές θα μπορέσουν να πανηγυρίσουν την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex. Μέρος της λύσης θα μπορούσε να είναι η πρόταση του γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να αποφασίζεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ποίοι πρόσφυγες χρίζουν ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση η Frontex θα συμβάλλει στην επαναπροώθηση ή ο εν λόγω πρόσφυγας καταθέτει αίτηση ασύλου σε μια χώρα-μέλος.

Το Spiegel Online συνεχίζει παρατηρώντας ότι η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της μόνο όταν διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Μια ακόμα δυσκολία που θα πρέπει να επιλυθεί στο πακέτο μεταρρύθμισης είναι η οικονομική. Μέχρι στιγμής το προσχέδιο δεν προβλέπει, για παράδειγμα, επιπλέον χρήματα για την Τουρκία στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν. Αν ευσταθεί το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι το μεταναστευτικό θα βρεθεί στην κορυφής της ατζέντας. Ήδη πάντως η καγκελάριος έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμη να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά την Τουρκία που φιλοξενεί σήμερα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ