O μισός πλούτος του πλανήτη στα χέρια 62 ανθρώπων!

O μισός πλούτος του πλανήτη στα χέρια 62 ανθρώπων!
Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι πλούσιοι γίνονται πράγματι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, με γεωμετρικούς ρυθμούς…

Ειδικότερα σύμφωνα με έκθεση διεθνούς ΜΚΟ που δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη είναι όσο αυτός του μισού πληθυσμού της Γης, περίπου 3,5 δισ. ανθρώπων.

Σχεδόν οι μισοί από τους 62 υπερπλούσιους είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες όπως Κίνα, Βραζιλία, Μεξικό, Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή", υποστήριξε η διευθύντρια της Oxfam International.

Περίπου 7,6 τρισ. δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, υπολόγισε ο Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δισ. δολαρίων το χρόνο σε χαμένες φοροεισπράξεις.

Και εκτιμά πως τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και την περίθαλψη 4 εκατ. παιδιών το χρόνο, αλλά και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ