ΕΕ: Η προσπάθεια της ΕΕ να σώσει τις μέλισσες οδηγεί σε αδιέξοδο τους αγρότες ζαχαρότευτλων
Οι παραγωγοί τεύτλων στην ΕΕ αλλάζουν καλλιέργειες παρά τις τιμές ρεκόρ της ζάχαρης - Η Γαλλία κορυφαία παραγωγός ζ΄χαρης βλέπει την καλλιέργεια να πέφτει στο χαμηλό 14 ετών
Οι παραγωγοί ζαχαροτεύτλων της Ευρώπης απομακρύνονται από την καλλιέργεια σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, καθώς οι περιβαλλοντικοί κανόνες της ΕΕ συγκρούονται με την προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό των τροφίμων και να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό.
Οι αγρότες αλλάζουν καλλιέργειες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούν πλέον να τους χορηγούνται εξαιρέσεις από την απαγόρευση των λεγόμενων νεονικών - εντομοκτόνων που προστατεύουν από ασθένειες όπως ιούς στα ζαχαρότευτλα, αλλά είναι τοξικά για τις μέλισσες.
Η απόφαση, την οποία το μπλοκ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι είναι κρίσιμη για την προστασία των επικονιαστών, ορισμένοι από τους οποίους απειλούνται επί του παρόντος με εξαφάνιση, οδήγησε σε μείωση της έκτασης που αφιερώνεται στα ζαχαρότευτλα καθώς υποφέρουν οι αποδόσεις των καλλιεργειών, δήλωσαν στο Reuters αγρότες και ειδικοί της βιομηχανίας.
Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, και μια μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει την άνοδο των παγκόσμιων τιμών και να ματαιώσει τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.
«Έχουμε εισέλθει σε ένα νέο παράδειγμα στη ζάχαρη, οι χαμηλές τιμές ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ένας αναλυτής σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους ζάχαρης στον κόσμο. «Τα παγκόσμια αποθέματα είναι χαμηλά, η ζήτηση αυξάνεται και η προσφορά είναι ευάλωτη σε όλο τον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής, λόγω της δυσκολίας επέκτασης της παραγωγής οπουδήποτε, κυρίως στην Ευρώπη».
Οι τιμές της ζάχαρης στην ΕΕ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους ποτέ, σχεδόν διπλάσιες τιμές πριν από δύο χρόνια, εν μέρει λόγω της αυξημένης εξάρτησης από δαπανηρές εισαγωγές καθώς ο τοπικός τομέας ζάχαρης συρρικνώνεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι οι εισαγωγές ζάχαρης θα αυξηθούν περίπου κατά 60% την τρέχουσα περίοδο. Το μπλοκ βασίζεται στην εισαγόμενη ζάχαρη, που υπόκειται κυρίως σε δασμούς, για περίπου το 15% των αναγκών του. Τα νεονικοτινοειδή απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη σε μη ανθοφόρα καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα το 2018, αλλά μετά από μια επίθεση του κίτρινου ιού το 2020 κατέστρεψε την παραγωγή στη Γαλλία και τη Βρετανία , κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν προσωρινές εξαιρέσεις.
Από την απόφαση του Ιανουαρίου που απαγόρευε τις εξαιρέσεις, η περιοχή που αφιερώθηκε στην καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης της ΕΕ, έχει φτάσει σε χαμηλό 14 ετών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι ολόκληρη η περιοχή των τεύτλων της ΕΕ θα μειωθεί κατά περίπου 3% κάτω από τον μέσο όρο πέντε ετών φέτος λόγω της απόφασης. Η έκταση των τεύτλων στην ΕΕ έχει ήδη μειωθεί κατά 17% από την απόφαση του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.
Η μείωση της έκτασης οδήγησε τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο Tereos να κλείσει ένα εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία φέτος, χάνοντας 123 θέσεις εργασίας. Η Tereos είπε τότε ότι περίμενε να λάβει 10% λιγότερα τεύτλα από τους αγρότες.
Ένα στα 10 είδη μελισσών και πεταλούδων, ζωτικής σημασίας για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, απειλείται επί του παρόντος με εξαφάνιση και οι περιβαλλοντικές ομάδες μαζί με την ΕΕ εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης στα νεονικά.
Αρκετοί κατασκευαστές σπόρων, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής KWS Saat εργάζονται σε νέες ποικιλίες ζαχαρότευτλων που θα είναι φυσικά ανθεκτικές στους ιούς αλλά οι αγρότες λένε ότι ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες μέχρι το 2027.