Με πλαστά 2ευρα πλημμύρισε το Κοσσυφοπέδιο – Άρχισαν να γίνονται δεκτά ως πληρωμή
Ο αριθμός των πλαστών κερμάτων των 2 ευρώ σε κυκλοφορία έχει σημειώσει τεράστια αύξηση φέτος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου
Το προσωπικό καταστημάτων σταμάτησε να ελέγχει εάν τα κέρματα των 2 ευρώ που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πληρώσουν είναι γνήσια, καθώς ένα τόσο μεγάλο ποσοστό είναι πλαστά σύμφωνα με το Reuters.
«Στην αρχή όλοι ανησυχούσαν και έλεγχαν αν τα κέρματα των 2 ευρώ ήταν πλαστά ή όχι», είπε ο σερβιτόρος Έντριτ.
Αυτός και οι συνάδελφοί του κρατούσαν κέρματα στο φως για να τα εξετάσουν ή τα έριχναν σε ένα τραπέζι για να δουν πώς ακούγονται.
"Τώρα δεν ελέγχουμε πια... μπορεί να παίρνουμε ψεύτικα χρήματα ή μπορεί να δίνουμε ψεύτικα χρήματα. Είναι το ίδιο."
Ο αριθμός των πλαστών κερμάτων των 2 ευρώ σε κυκλοφορία έχει σημειώσει τεράστια αύξηση φέτος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Το Κοσσυφοπέδιο και το γειτονικό Μαυροβούνιο δεν αποτελούν μέρος της ευρωζώνης, αλλά χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους.
Σε ένα μικρό κατάστημα κοντά στο καφέ στην Πρίστινα, με 11 κέρματα των 2 ευρώ στο ταμείο, η καταστηματάρχης είπε ότι πίστευε ότι τα έξι ήταν πλαστά και ότι τόσα πολλά που κυκλοφορούσαν ήταν πλαστά που δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα δεχτεί.
Στο εγκληματολογικό εργαστήριο της αστυνομίας της Πρίστινα, το προσωπικό εξέτασε περισσότερα από 30.000 πλαστά κέρματα των 2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 4.451 την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Η ποιότητα κυμαίνεται από πολύ κακή έως πολύ καλή», είπε η Vjollca Mavriqi, ειδικός σε θέματα πλαστών χρημάτων στο εργαστήριο.
«Παλιότερα, τα πλαστά νομίσματα δεν ήταν μαγνητικά αλλά τώρα είναι, πριν είχαν προβλήματα με το βάρος, αλλά τώρα ταιριάζουν με τα γνήσια».
Η αστυνομία είπε πέρυσι ότι έστειλε 804 υποθέσεις στους εισαγγελείς σχετικά με πλαστογραφία χρημάτων και 486 μέχρι στιγμής φέτος. Τον Απρίλιο συνέλαβαν έναν άνδρα και μια γυναίκα που προσπαθούσαν να φέρουν 10.600 πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βόρεια Μακεδονία.
Πολλά βίντεο αλβανικής γλώσσας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν προσφορές για πλαστά νομίσματα ή άλλα τραπεζογραμμάτια ευρώ που πωλούνται για το 10%-20% της ονομαστικής τους αξίας.
Ο διευθυντής μιας κρατικής εταιρείας στάθμευσης στην Πρίστινα, ο Sokol Havolli, είπε ότι λάμβανε τόσα πολλά πλαστά κέρματα των 2 ευρώ, αξίας έως και 150 ευρώ την ημέρα, που αρνήθηκε να δεχτεί το νόμισμα εντελώς. Τώρα του δόθηκαν μεγάλα μηχανήματα, δωρεές από τοπικές τράπεζες, για να εντοπίσει πλαστά νομίσματα.
Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου είπε στο Reuters ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναφέρουν όλα τα πλαστά χρήματα που παραδίδονται από πελάτες.
Αλλά για έναν διευθυντή σούπερ μάρκετ στην Πρίστινα που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του και ο οποίος πρέπει να καταθέσει τα καθημερινά του έσοδα στην τράπεζα, είναι ευκολότερο να μεταβιβάσει τα κέρματα των 2 ευρώ σε άλλους πελάτες παρά να κινδυνεύσει να διωχθεί με το να τους πάει σε μια τράπεζα.
«Δεν καταθέτω αυτά τα νομίσματα στην τράπεζα γιατί ξέρω ότι θα καλέσουν την αστυνομία και μπορεί να καταλήξω να με συλλάβουν... Τα δίνω πίσω στους πελάτες το επόμενο πρωί και μετά παίρνω περισσότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε.
"Πάντα παραπονιόμασταν στο Κοσσυφοπέδιο ότι δεν έχουμε δικό μας νόμισμα, όπως φαίνεται τώρα έχουμε - πλαστά κέρματα των 2 ευρώ."