Πόσο θα κοστίσει η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις-παραδείγματα

Πόσο θα κοστίσει η αύξηση του φόρου στις καταθέσεις-παραδείγματα
Σημαντική μείωση των αποδόσεων αναμένεται να επιφέρει η αύξηση κατά 50% στο φόρο που αναμένεται να επιβληθεί στους τόκους όλων των καταθέσεων, όπως προβλέπει το πακέτο των μέτρων που τελεί υπό την έγκριση της τρόικας.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι το μέτρο επιβάλλεται σε μία περίοδο που οι τράπεζες κάνουν αμάν να μαζεύψουν μετρητό στα ταμεία τους μετά τη μαζική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να φύγουν και άλλα κεφάλαια ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, τα κεφάλαια που έφυγαν να μην γυρίσουν ποτέ.

Δείτε τις προθεσμιακές όλων των τραπεζών εδώ

Σύμφωνα με τα όσα έχουν κυκλοφορήσει έως αυτή την ώρα η αύξηση του φόρου επί των τόκων όλων των καταθέσεων θα αυξηθεί στο 15% από το 10% που είναι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν τοποθετήσει τα χρήματα τους σε οποιασδήποτε μορφής κατάθεση (ταμιευτήριο, προθεσμιακή κ.α.) οι αποδόσεις τους θα περιοριστούν και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση ιδιαίτερα στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπου τα επιτόκια διαμορφώνονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.

Παράδειγμα 1ο

Εστω ότι βάζουμε τα χρήματά μας σε προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας ενός έτους και με επιτόκιο 5%. Σήμερα η απόδοση σε απόλυτα νούμερα είναι 5.000 ευρώ.

Από αυτά παρακρατείται σήμερα ως φόρος το 10%. Δηλαδή 500 ευρώ. Αρα ο καταθέτης θα βάλει καθαρά στην τσέπη του 4.500 ευρώ.

Με το νέο συντελεστή της τάξης του 15% η φορολόγηση θα ανέλθει σε 750 ευρώ. Αρα θα εισπράξει καθαρά 4.250 ευρώ. Δηλαδή 250 ευρώ λιγότερα. Δεν είναι και λίγα σε μια περίοδο που ψάχνουμε και το "μισόευρο"!!!

Παράδειγμα 2ο

Εστω ότι έχουμε τα χρήματά μας σε απλή κατάθεση ταμιευτηρίου ύψους 50.000 ευρώ, με επιτόκιο 2%. Σήμερα η απόδοση σε απόλυτα νούμερα είναι 1.000 ευρώ.

Από αυτά παρακρατείται σήμερα ως φόρος το 10%. Δηλαδή 100 ευρώ. Αρα ο καταθέτης θα βάλει "καθαρό κέρδος" στην τσέπη του 900 ευρώ.

Με το νέο συντελεστή της τάξης του 15% η φορολόγηση θα ανέλθει σε 150 ευρώ. Αρα θα εισπράξει καθαρά 850 ευρώ. Δηλαδή 50 ευρώ λιγότερα. Δεν είναι και λίγα σε μια περίοδο που ψάχνουμε και το "μισόευρο"!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ