ΕΚΤ: Υποχωρούν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Υποχωρούν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Δανεισμός και κατανάλωση φέρνουν πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων

Οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό υποχώρησαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία υποστηρίζουν τα σχέδια της ΕΚΤ να ξεκινήσει τις κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης τις επόμενες εβδομάδες.

Οι τιμές αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 3% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,1% τον Φεβρουάριο, όπως προέκυψε από τη μηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021.

Για τρία επόμενα χρόνια, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5%, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αναμένεται να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων καταθέσεων από τα επίπεδα-ρεκόρ του 4% τον Ιούνιο, σημειώνει το Bloomberg, καθώς ενισχύουν την εκτίμηση μεταξύ των αξιωματούχων ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Fabio Panetta προειδοποίησε μάλιστα χθες να μην υπάρξουν «άσκοπες καθυστερήσεις», καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει επιστροφή σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, εάν η οικονομία συνεχίσει να μένει στάσιμη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πέσουν κάτω από τον στόχο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς ορισμένα μέλη της πιέζουν για πολλαπλές μειώσεις φέτος, ενώ άλλοι προειδοποιούν για τους πληθωριστικούς κινδύνους από τη Μέση Ανατολή και τις συνέπειες μιας απόκλισης από τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, στην πείπτωση που η Federal Reserve χαμηλώσει πιο αργά το κόστος δανεισμού.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει σταθερή στο 2,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ