Bloomberg: Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τα μερίσματα στις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τα μερίσματα στις ελληνικές τράπεζες

Πρώτες πληρωμές στους μετόχους τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να καταβάλουν τις πρώτες πληρωμές στους μετόχους τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η χώρα βγαίνει από μια επώδυνη αναδιάρθρωση μετά την κρίση.

Οι αποδόσεις των μετόχων φέτος θα είναι και πάλι μικρότερες από αυτό που είχαν ζητήσει οι τράπεζες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που ζήτησαν να μην κατανομοαστούν καθώς η απόφαση δεν είναι οριστική.

Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010.

Έκτοτε οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας αφού μεγάλα τμήματα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων έγιναν «κόκκινα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τα μερίσματα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το φόρτιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν αυξήσει την οικονομική τους ισχύ, ενώ η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα, ανακτώντας και το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η νομισματική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, σημείωσαν οι πηγές. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που παίζει ο αναβαλλόμενος φόρος στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για την κερδοφορία τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – η Eurobank , η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Alpha Bank – έχουν ήδη ενσωματώσει στα σχέδιά τους τη διανομή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

Από τον Οκτώβριο έχει επιταχυνθεί το σχέδιο αποεπένδυσης από τους δανειστές της χώρας.Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα το σύνολο της συμμετοχής του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank. Επίσης, πούλησε ένα μερίδιο 22% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς.

Το Ταμείο εξακολουθεί να κατέχει ποσοστό 18% στην Εθνική Τράπεζα και 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης του προβλέπει πλήρη αποχώρηση από τους δανειστές της χώρας μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ