Πυκνώνουν οι φωνές για μείωση επιτοκίων. Τι είπαν τα μέλη της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρας και Piero Cipollone

Πυκνώνουν οι φωνές για μείωση επιτοκίων. Τι είπαν τα μέλη της ΕΚΤ Γ. Στουρνάρας και Piero Cipollone

Ποιοι ευθύνονται για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τον κεντρικό μας τραπεζίτη

Αναγκαία η μείωση των επιτοκίων

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του Piero Cipollone πως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική. Ο λόγος αυτονόητος, καθώς σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη διατηρώντας τα επιτόκια τόσο υψηλά επί μακρόν υπονομεύεται η δυνατότητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ηταν η πρώτη νομισματικού χαρακτήρα εκτίμηση του νεότερου μέλους του δ.σ της ΕΚΤ- εντάχθηκε Νοέμβριο 2023, από την Banca d' Italia- δύο εβδομάδες πριν την συνεδρίαση της 11ης Απριλίου, για ορισμένους αναλυτές προπομπός της "μάχης" που θα δώσουν τα "περιστέρια" στην προσπάθεια τους να επισπευσθεί η μείωση των επιτοκίων. Δύσκολο το εγχείρημα καθώς τα "γεράκια" από την πλευρά τους δεν φαίνονται διατεθειμένα για...εκπτώσεις στην άτεγκτη μονεταρίστικη πολιτική τους την ώρα που το Βερολίνο- και οι αυλικοί του- αρνούνται κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη αμοιβαιοποίηση χρέους, ακόμη και για αμυντικά ζητήματα (και λόγω Ουκρανίας-Μέσης Ανατολής).

Ο 62ετής Ιταλός (από το Avezzano της L' Aquila) από τους πιο έμπειρους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας του είναι σε θέση να γνωρίζει, εκ των έσω, τις αντοχές που μπορεί να έχει η Ιταλική οικονομία υπό την ασφυκτική πίεση του ακριβού κόστους χρήματος. Μάλιστα λόγω της πρότερης θητείας του ως μέλος του δ.σ της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνος για χώρες του Νότου-συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, την περίοδο 2011-2014- έχει ενδελεχή γνώση της κατάστασης.

Ο Piero Cipollone εμφανίζεται (27 Μαρτίου/Financial Times) ανήσυχος για την ανθεκτικότητα των οικονομιών της ευρωζώνης, προφανώς της χώρας του, σε μία συγκυρία που ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρεται στον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν σαφής πρόσφατα προειδοποιώντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης σε περιβάλλον όπου οι τιμές δεν έχουν αποπληθωριστεί αλλά αντιθέτως οι πληθωριστικές τάσεις παραμένουν ενεργότατες.

Δεν είναι τυχαίο η Τράπεζα της Ελλάδος σε μελέτη της αναφέρεται σε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. "Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό..." λέει ο Γιάννης Στουρνάρας και αλήθεια ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον κεντρικό μας. Βασικοί κλάδοι της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, "δείχνοντας" με το δάκτυλο και τους υπεύθυνους για τον πληθωρισμό που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Για αυτό υπεραμύνεται της πολιτικής ουσιαστικής ελάφρυνσης του κόστους χρήματος- μέσω 4 μειώσεων από 25 μ.β την κάθε φορά, συνολικά 100 μ.β δλδ μία ποσοστιαία μονάδα προκειμένου το βασικό επιτόκιο να υποχωρήσει στο 4%. Επανήλθε μάλιστα (Πρώτο Θέμα) δηλώνοντας πως εάν ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον Μάρτιο και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύω θα μπορεί να γίνουν μειώσεις στα βασικά επιτόκια από την ΕΚΤ.

Οι απόψεις του δεν απηχούν πλήρως μέχρι στιγμής άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σημειώνει το Bloomberg. «Αυτή δεν είναι ακόμη μια ενιαία άποψη», παραδέχεται «Ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και πιστεύουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι πιο μέτριες». Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία υποστήριξαν το επιχείρημα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα.

Καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή βυθίζεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Christine Lagarde ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. --- Με αυτά τα δεδομένα, πολύ πιθανά στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης (11 Απριλίου) να αποσαφηνισθεί το σκηνικό, προφανώς με γνώμονα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου (που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες).

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ