Η Attica, ο Γρύλος και "το τρίτο πρόσωπο", τα funds η ΔΕΗ και η NOVA και οι εκλογές του ΣΕΒ

Η Attica, ο Γρύλος και "το τρίτο πρόσωπο", τα funds η ΔΕΗ και η NOVA και οι εκλογές του ΣΕΒ

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο

Attica Συμμετοχών- Γρύλος- και το "τρίτο πρόσωπο"

Ποιος Γιάννης Γρύλος και Sky Express, έλεγε insider- με ενδελεχή γνώση του παρασκηνίου σε Ακτή Μιαούλη, Ηράκλειο και Νεάπολη (της Ιταλίας). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ναι μεν-κατά καιρούς έχουν ακουστεί- από Ηράκλειο μέχρι Πειραιά- για επαφές του Κρητικού επιχειρηματία με την διοίκηση της εισηγμένης. Οντως, την περίοδο της διαδικασίας συγχώνευσης/απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Συμμετοχών, όπως και με την περίπτωση της Attica Blue Hospitality είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον- πιθανότατα θα έγιναν και κάποιες συναντήσεις- ωστόσο υπάρχει "τρίτο πρόσωπο" που ενδιαφέρεται διαπρυσίως για την Attica Συμμετοχών.

Και μάλιστα τόσο ένθερμα που έχει προχωρήσει σε πρόταση "γάμου", όπως ισχυρίζεται προς την πλευρά του Μεγάλου κηδεμόνα. Στα 595 εκατ. η αποτίμηση της Attica Συμμετοχών, και παρ' όλο που σε αυτά τα μεγέθη η Πειραιώς- Strix- δεν έχει λόγο να βιαστεί, εάν από φθινόπωρο και εφ' όσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για "θερμή τουριστική περίοδο" έχει διαμορφωθεί ένα εύλογο μέγεθος λ.χ. 700 plus εκατ. το πιθανότερο είναι να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές επαφές. Ακόμη και για μέρος της Συμμετοχών...

Hyper private equity funds

H Emirates Telecommunications Group έχει αξιολογήσει πιθανή αγορά του United Group, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα 8 δισ. η αποτίμηση για το σύνολο του Ομίλου- που πρακτικά "τιμολογεί" και το fair value της NOVA/Wind. Προφανές πως, ακόμη και για την εξαγορά του "ελληνικού βραχίονα" της επένδυσης του BC Partners ο Νίκος Σταθόπουλος θα συνομιλούσε (δυνητικά) μόνο με μεγέθη λ.χ. μίας ΔΕΗ-όσον αφορά στην εγχώριο αγορά- καθώς τα ποσά των 2 δισ. plus που (συ)ζητούσε δεν φερόταν διατεθειμένο να δώσει λ.χ. το CVC Capital.

Αραβικό ενδιαφέρον λοιπόν, για το "όλον" (διαμορφώνοντας μέτρο σύγκρισης λ.χ. για τον ΟΤΕ) με την διοίκηση του fund (BCP) να αποεπενδύει στον συνήθη χρόνο των 5-7ετών. Και μια ο λόγος για την περίοδο "επενδυσιμότητας" αυτών των funds, πληθαίνουν οι αναφορές για το ενδιαφέρον του CVC Capital να ενισχύει τη συμμετοχή του στο μ.κ της ΔΕΗ (στο 10% σήμερα), παράλληλα με εκείνες που θέλουν τον Αλεξ Φωτακίδη να επιδιώκει την έξοδο από τον κλάδο της υγείας.

Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση τα ποσά που φέρεται να συζητώνται, στα 2 δισ., πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προσφέρει ξένος όμιλος (για ελληνικό ούτε συζήτηση). Εκτός εάν η αποεπένδυση από τον κλάδο της υγείας δεν αφορά στο σύνολο του.

ΣΕΒ, μετά την Ανάσταση...

Για την Πέμπτη-μετά το Πάσχα- η εκκίνηση και τύποις της προεκλογικής "μάχης" για την προεδρία του Συνδέσμου, θυμίζοντας πως οι εκλογές ακολουθούν αμέσως μετά την "κάλπη" των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τους δημοσιογράφους η Ιουλία Τσέτη την Πέμπτη- Save the Date- θα παρουσιασθεί η υποψηφιότητα της, οι λόγοι, η στόχευση και τα βασικά που θα ανέλυε και ένας πολιτικός. Ενεργότατη λοιπόν η μία πλευρά, σιγή ασυρμάτου από την άλλη- του Σπύρου Θεοδωρόπουλου- με μέλη του δ.σ να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο και τρίτης υποψηφιότητας. Κάτι σαν...λαγού- μέρες που είναι- σύμφωνα με τα ίδια (τα μέλη).

Ανάπτυξη, που όλο...χαμηλώνει

Ξεκίνησε από 2,9% για να χαμηλώνει σταδιακά, φθάνοντας τελευταία στο 2%. Ο λόγος για την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2024. Αρχικά ο πήχης είχε τεθεί από το οικονομικό επιτελείο στο φιλόδοξο 2,9% , για να έρθει (μέσα Μαρτίου) η Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμήσει το 2,4% (μετριάζοντας το 2,5% που είχε δώσει τον Δεκέμβριο) ευθυγραμμιζόμενη έτσι με την Κομισιόν. Σημειώνεται πως, το 2,9% ήταν το εκτιμώμενο ποσοστό που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024.

Ακολούθησε το ΙΟΒΕ, που με την 3μηνιαία έκθεση του για την διεθνή και ελληνική οικονομία αναθεωρεί, εν γένει, τις εκτιμήσεις του.Οσον αφορά στην ανάπτυξη το Ιδρυμα "βλέπει" 2,1% , προειδοποιώντας για την επιβράδυνση κατά το Q4/2023, ενώ παράλληλα χαμηλώνει τον πήχη για κατανάλωση στο 1% (από πραγματοποιηθείσα 1,5% το 2023), ιδιωτική-δημόσια κατανάλωση στο 1,3% και - 0,6% (από 1,6% και 1,5% αντίστοιχα), εξαγωγές στο 2,2% (από 2,8%) κ.ο.κ

Για να έρθει ο ΟΟΣΑ, να εκτιμήσει ότι η ανάπτυξη θα μείνει στο 2% καθώς διακόπηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 πάγωσαν προσωρινά τις μεταφορικές συνδέσεις και επηρέασαν ιδιαίτερα τη γεωργική παραγωγή.

...αυτά, και με περισσότερο παρασκήνιο, από Τετάρτη μετά το Πάσχα.

Με ευχές για Καλή Ανάσταση.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ