Η σιγή ασυρμάτου για την Entersoft, η διάψευση της Π. Πετρόπουλος και τα σενάρια για την Elinoil

Η σιγή ασυρμάτου για την Entersoft, η διάψευση της Π. Πετρόπουλος και τα σενάρια για την Elinoil
Π. ΓΕΡΜΑΝΟΣ OLYMPIA GROUP

Των εξαγορών το... ανάγνωσμα στο ΧΑ

Entersoft: Οι αγορές συνεχίζονται, όπως και η σιγή ασυρμάτου από την Ιπποκράτους

Olympia και Rucio συμφώνησαν προφορικά ( ! ) να συνεργαστούν με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο του μ.κ της Entersoft. Αυτό και επειδή (τουλάχιστον ) 2 ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας θεωρούν πως τα 8 ευρώ της δημόσιας προσφοράς είναι λίγα, μάλιστα το fpress είχε αποκαλύψει (στις 5 Μαρτίου ) ότι το fund BARCA Capital LLC διεκδικούσε ένα τίμημα στα 10 ευρώ/μτχ.

Το αμερικανικό fund με έδρα την Βοστώνη ελέγχει το 7,890% του μ.κ της Entersoft, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος φέρεται να ενεργεί και το Axxion SA με ποσοστό 7,841% της εισηγμένης. Και ενώ το Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού εμφανίζεται να έχει -πλέον- το 17,22% η επενδυτική κοινότητα παραμένει στο σκοτάδι όσον αφορά ουσιώδεις παραμέτρους της όλης διαδικασίας. Τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα: Είτε οι μέτοχοι και μέλη της διοίκησης της εταιρείας, που είχαν και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, δεν είχαν ιδέα για το κυοφορούμενο deal κι άρχισαν να μαθαίνουν περί αυτού από τους… δημοσιογράφους, και μάλιστα σε δόσεις, αφού δεν ενημέρωσαν ούτε και στο conference call.

Είτε πάσχουν από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, οπότε μπορεί να διαπραγματεύεται η μία προσωπικότητα (του μετόχου), αλλά δεν το μαθαίνει η άλλη (του μέλους διοίκησης της εταιρείας), κάτι ιατρικώς μάλλον ασυνήθιστο με τέτοια συχνότητα σε ολιγομελή ομάδα. Το περίεργο είναι ότι όλα αυτά "τρέχουν" με την αγορά να περιμένει- 2 εβδομάδες μετά- την σαφή θέση της Κεφαλαιαγοράς για τα τεκταινόμενα, αλλά από την Ιπποκράτους "σιγή ασυρμάτου".

...και η Π. Πετρόπουλος

Εχοντας ως γνώμονα το προηγούμενο των ήξεις-αφήξεις των (μη) ανακοινώσεων από την πλευρά της Entersoft, η αγορά δύσκολα θα πεισθεί πως στην περίπτωση της Π. Πετρόπουλος δεν υφίσταται σχετικό ( ; )-ανάλογο ( ; ) θέμα. Αυτολεξεί η απάντηση της εισηγμένης σε σχετικό ερώτημα της Εποπτικής αρχής: "... δεν υφίστανται συζητήσεις των βασικών μετόχων με αλλοδαπό fund για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εταιρείας..."αλλά και "...όπως επίσης δηλώθηκε από τους βασικούς της μετόχους, αυτοί κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί, και εξακολουθούν να δέχονται, κρούσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα..."

Δηλαδή, τι συμπέρασμα βγάζει ένας μη μυημένος επενδυτής ως προς το ζητούμενο. Τι να καταλάβει κάποιος, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που υφίσταται το προηγούμενο με την Entersoft.

Elinoil: Ξανά "φούντωσαν" τα σενάρια για φερόμενη πρόταση εξαγοράς της

Λίγες εβδομάδες μετά τις τραγικές εξελίξεις επανέρχονται φήμες που κατά το παρελθόν είχαν διαψευστεί από την-τότε- διοίκηση της εισηγμένης. Παραπέμπω ενδεικτικά: στις 27/4/2023 η εταιρεία διέψευδε δημοσιεύματα που έφερναν έλληνα εφοπλιστή να φλερτάρει με την εξαγορά της ενεργειακής Εlinoil του Σπύρου Καρνέση... Ωστόσο, η νέα αναζωπύρωση έχει σχετική βάση, καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση άλλαξαν χέρια περισσότερες από 110 χιλ. μτχ της εταιρείας σε εύρος 2,74-2,93 ευρώ, τιμή που αποτελεί "νέα υψηλή" για το χαρτί.

Κυρίως οι αυξημένες συναλλαγές ήταν η αφορμή για τη νέα σεναριολογία, με χρηματιστές να θεωρούν πως ο πωλητής ήταν "εκ των έσω", ενδεχόμενο που εάν ισχύει μένει να φανεί ποιος είναι ο αγοραστής. Ο "καπνός" από την χθεσινή συνεδρίαση ξανά άναψε τις γνωστές "φωτιές". Στα 68,2 εκατ. η αποτίμηση, στα 11,016 εκατ. τα (ενοποιημένα) ebitda 9μηνου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ