Η Lidl, η "μάχη" του ωραρίου, οι διαψεύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος και η "σφαγή" των convenience stores

Η Lidl, η "μάχη" του ωραρίου, οι διαψεύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος και η "σφαγή" των convenience stores

Εν αναμονή εξελίξεων η αγορά, καθώς φουντώνουν τα σενάρια

Με διευρυμένο ωράριο από σήμερα τα Lidl, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε-μεταξύ άλλων- ο Martin Bradenburger την προηγούμενη εβδομάδα. Ηδη στην αγορά ξένοι και Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους λόγους που ώθησαν τον ελβετικής καταγωγής-πρόεδρο διοίκησης της Lidl Ελλάς από τον Νοέμβριο 2021- να "φέρει" 15' νωρίτερα το άνοιγμα των καταστημάτων τις καθημερινές και 60' - μία ώρα- μετά το Σάββατο. Πρακτικά, από σήμερα το δίκτυο θα "σηκώνει ρολά" στις 07.45' και το Σάββατο θα τα "κατεβάζει" στις 21.00'.

Προφανώς ο πολύπειρος manager- με 14ετή θητεία στην πλάτη του, σε διάφορες θέσεις του ομίλου (Κροατία, Ελβετία, Ιταλία, Μάλτα κ.α. ) διαθέτει σημαντικό know how ειδικά σε θέματα logistics (μέχρι το 2021 ήταν μέλος της κεντρικής διοίκησης Logistics στη μητρική Lidl De. ) για αυτό και η ενέργεια του είναι-ήδη- στο monitoring των Ελλήνων σούπερ-μαρκετάδων. Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει, κατ' αρχήν, η Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και δη επιχειρηματίες βεληνεκούς ενός Αριστοτέλη Παντελιάδη, Ιωάννη Μασούτη κ.α. δεδομένου ότι ο Martin Bradenburger είναι μέλος της ΕΣΕ. Θα ακολουθήσουν; όσον αφορά στην επέκταση ωραρίου το Σάββατο θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Το ενδιαφέρον της όλης υπόθεσης, προ ημερών ο Νίκος Λαβίδας -επικεφαλής της Α Β Βασιλόπουλος- επίσης μέλος της ΕΣΕ- παρουσιάζοντας τα σχέδια του βασικού μετόχου/μητρικής Ahold Delhaize για την Ελλάδα διέψευσε φήμες/σενάρια που ήθελαν την κεντρική διοίκηση να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης του ελληνικού δικτύου. Η πραγματικότητα είναι πως, 2 χρόνια μετά την αποχώρηση του Βασίλη Σταύρου από το "τιμόνι" της Α Β η εταιρεία δεν έχει βρει-ακόμη- τον βηματισμό της.

Εισηγμένη στο ολλανδικό Χρηματιστήριο η Ahold Delhaize (Koninklijke Ahold Delhaize NV * ) έχει απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα (των ολλανδικών εποπτικών αρχών) εάν έχει δεχτεί πρόταση για το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικών της. Πριν ένα χρόνο- Μάρτιος 2023- οι εργαζόμενοι του δικτύου στο Βέλγιο είχαν προχωρήσει σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η "ιδιωτικοποίηση" 128 καταστημάτων (σε franchisees).

Σε κάθε περίπτωση, κοινή είναι η εκτίμηση στην αγορά πως ο κλάδος έχει εισέλθει σε νέα φάση αναδιάταξης δυνάμεων, με την επέκταση του ωραρίου από την Lidl να προεξοφλείται ότι θα προκαλέσει "τριγμούς" στα καταστήματα διευρυμένης λειτουργίας (convenience stores).

( * ) με κωδικό AD εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Αμστερντάμ, στα 27,48 ευρώ η τελευταία τιμή...

================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ