Βρείτε με τρία κλικ τη «συνταγή» για την πληρωμή λιγότερου φόρου εισοδήματος
Η επιλογή που βγάζει λιγότερο φόρο – Πώς θα «προστατεύσετε» το εισόδημά σας από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Είναι πλέον «κοινό μυστικό» ότι το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με την οποία προκύπτει ο φόρος για ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενους.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης θα αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από την 1/1/2024 και μετά. Το ζητούμενο είναι οι αυτοαπασχολούμενοι να σηκώσουν περισσότερα βάρη γι’ αυτό και έχει μπει στο «στόχαστρο» ο χαμηλός συντελεστής της κλίμακας -το 9% το οποίο εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών έως τις 10.000 ευρώ και το οποίο όμως χρησιμοποιείται ευρύτατα καθώς οι 67 στους 100 αυτοαπασχολούμενοι και σχεδόν το σύνολο των αγροτών, δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εφαρμοστεί ενιαίος φορολογικός συντελεστής, ο ίδιος με αυτόν που ισχύει για τις ομόρρυθμες εταιρείες, τις ΕΕ αλλά και τα νομικά πρόσωπα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί για την κλίμακα, θα εφαρμοζόταν ένας ενιαίος συντελεστής 22%. Οι πολλοί με τα πολύ λίγα κέρδη, θα καλούνταν σε μια τέτοια περίπτωση να πληρώσουν περισσότερο φόρο. Οι λίγοι που εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά) θα έβγαιναν ακόμη και κερδισμένοι καθώς σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, αντί να φορολογείται με συντελεστές της τάξεως του 36% ή ακόμη και 44%, θα φορολογούνταν με 22%. Μήπως λοιπόν πρέπει οι εμφανίζοντες τα υψηλότερα εισοδήματα να αναζητήσουν από τώρα την μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε προσωπική για να εκμεταλλευτούν τη διαφορά των συντελεστών; Το κριτήριο της απόφασης είναι ένα: το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος. Το εργαλείο του fpress.gr κάνει τους υπολογισμούς και τις συγκρίσεις και βγάζει το αποτέλεσμα φυσικά με βάση τα σημερινά δεδομένα που ισχύουν στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, αν προχωρήσει το σενάριο του ενιαίου τρόπου φορολόγησης όλων των επαγγελματιών, οι ενδιαφερόμενοι θα ξέρουν από τώρα αν θα ανήκουν στους κερδισμένους ή στους χαμένους.