Η Σοφοκλέους βάζει...λουκέτο

Η Σοφοκλέους βάζει...λουκέτο
Χθες λίγα λεπτά μετά από το κλείσιμο του χρηματιστηρίου διαπιστώνοντας ότι ο τζίρος με το ζόρι ξεπερνούσε τα 38,5 εκατ. ευρώ έριξα μια πιο λεπτομερή ματιά στα στατιστικά στοιχεία της ημέρας και δεν σας κρύβω ότι επειδή είχα καιρό να κάνω κάτι τέτοιο έμεινα έκπληκτος.

Και η έκπληξη δεν είχε να κάνει με την άνοδο ή την πτώση των τιμών των μετοχών αλλά με την ίδια την αγορά που όπως δείχνουν τα στοιχεία οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς το «τέλος» της. Μπορεί να ακούγεται ή να φαντάζει υπερβολικό ένα τέτοιο σενάριο, αλλά αν υιοθετήσουμε τα όσα προβλέπουν οι ειδικοί σε όλον τον κόσμο, ότι δηλαδή τα χειρότερα στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν περάσει, τότε μπορεί μία τέτοια εξέλιξη να μην είναι και πολύ εξωπραγματική.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε για πραγματικό λουκέτο της Σοφοκλέους. Δεν λέμε ότι ένα πρωί ο κ. Λαζαρίδης θα βγάλει ένα δελτίο τύπου με το οποίο θα ανακοινώνει ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει και ότι οι εισηγμένες θα πρέπει να μεριμνήσουν για την διαπραγμάτευση τους σε άλλα χρηματιστήρια. Όχι, αυτό δεν θα γίνει. Αυτό όμως που θα συμβεί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι ότι η ίδια η αγορά δεν θα έχει λόγο να υπάρχει.

Και αυτό διότι χθες πάνω από 120 εισηγμένες δεν είχαν κάνει πράξη !!!, εννέα (9) εισηγμένες είχαν διακινήσει κάτω από 10 μετοχές !!!, 30 εισηγμένες είχαν κάνει συναλλαγές κάτω των 500 τεμαχίων !!!, 50 εταιρείες δεν είχαν ξεπεράσει τα 1000 τεμάχια!!! και μόλις 23 είχαν διακινήσει πάνω από 100.000 μετοχές. Αυτά τα στοιχεία που βαίνουν επιδεινούμενα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται δελτίο τύπου για να διαπιστώσει κανείς ότι ήδη για πάρα πολλές εισηγμένες η Σοφοκλέους έχει βάλει λουκέτο.

Διότι από τη μία η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη τους δεν υπάρχει και από την άλλη το κόστος παραμονής και διαπραγμάτευσης στο ταμπλό στην παρούσα συγκυρία φαντάζει τεράστιο. Πρακτικά λοιπόν ακόμα και το κριτήριο της αποτίμησης για το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι είχαν λόγο να παραμένουν στο ταμπλό οι επιχειρήσεις δεν υφίσταται στην παρούσα συγκυρία, λόγω της κατάρρευσης των τιμών των μετοχών τους. Εξάλλου σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση 2 στις 3 εισηγμένες επιχειρήσεις διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία!!!

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 50% περίπου των εισηγμένων το κατέχουν αλλοδαποί επενδυτές. Κάτι το οποίο σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος διεθνώς και με κάποια εσωτερική βελτίωση μπορεί και να αλλάξουν εύκολα αυτά τα δεδομένα απαξίωσης. Μην ξεχνάμε ότι οι αποτιμήσεις βγάζουν μάτι.Όμως αν το νόμισμα κάτσει από την άλλη και δημιουργηθούν εκ νέου ανάγκες ρευστού τότε η Σοφοκλέους θα βάλει λουκέτο για πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Διότι οι ξένοι όταν φεύγουν δεν κοιτάνε πόσο πουλάνε αρκεί να το πετύχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ