Λαζαράκου: Προτεραιότητα η προστασία των μικρομετόχων και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

Λαζαράκου: Προτεραιότητα η προστασία των μικρομετόχων και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

Η Β. Λαζαράκου διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται στη διάθεση των εταιρειών, ώστε να προετοιμαστούν σωστά για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των συμφωνιών

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που ελέγχει τις διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στις εισηγμένες εταιρείες περιέγραψε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος του προεδρείου της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, Βασιλική Λαζαράκου, στο συνέδριο «Mergers & Acquisitions Summit», τονίζοντας ότι βασικό ζητούμενο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι η προστασία των μετόχων.

«Από την εμπειρία μου και τις πολλές σχετικές περιπτώσεις που έχουμε εξετάσει, θα έλεγα ως συμβουλή προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ότι καταρχάς χρειάζεται πολύ καλός σχεδιασμός» σημείωσε η Β. Λαζαράκου.

«Δεύτερον, απαιτείται ευελιξία από τις εταιρείες όταν ο επόπτης επισημαίνει σημεία της συμφωνίας που μπορεί να σηκώσουν “κόκκινα σημαιάκια” και ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιηθούν. Και τέλος, επειδή έχουμε δει πολλά στην αγορά, θέλω να τονίσω ότι χρειάζεται σεβασμός στον μικρομέτοχο, καθώς στις διατάξεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης υπάρχει σχετικό κενό».

Η Β. Λαζαράκου διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται στη διάθεση των εταιρειών, ώστε να προετοιμαστούν σωστά για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των συμφωνιών, ξεκαθαρίζοντας ότι τα όρια και οι κανονισμοί πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Υπάρχουν όρια και κανονισμοί και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρχει υπέρβαση των κανονισμών αυτών» είπε.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια», διευκρινίζοντας ότι «χρειάζεται ενημέρωση στα διάφορα στάδια των διαδικασιών εξαγοράς ή συγχώνευσης και χρειάζεται και συντονισμός ώστε να γίνεται σωστά η όλη διαδικασία.»

Στην παγκόσμια συζήτηση για το πώς εξελίσσεται το τοπίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και τις νέες προκλήσεις που συνεπάγεται για τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές αναφέρθηκε η Χαρά Νικολοπούλου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο συζητάμε αν η οικονομική ισχύ στην αγορά μπορεί να κερδηθεί με την απόκτηση δομικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων» είπε η Χ. Νικολοπούλου, διευκρινίζοντας ότι αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί να προέρχονται από τις εξαγορές εταιρειών σε παραπλήσιες ή γειτονικές αγορές.

«Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν κυρίως στις ψηφιακές αγορές, σε ψηφιακές πλατφόρμες ή ψηφιακά προϊόντα, όταν η εξαγορά δεν αφορά σε ανταγωνιστική εταιρεία αλλά σε εταιρεία που παρέχει συναφείς υπηρεσίες».

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η πρόθεση της booking.com να εξαγοράσει υπηρεσία πώλησης αεροπορικών εισιτηρίων, συμφωνία που τελικά ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών.

Σε ότι αφορά στη διάρκεια του ελέγχου για τις συμφωνίες εξαγοράς ή συγχώνευσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Χ. Νικολοπούλου διευκρίνισε ότι ακολουθούνται αυστηρά χρονοδιαγράμματα που οδηγούν σε ολοκλήρωση των ελέγχων σε 3-4 μήνες σε περιπτώσεις όπου δεν δημιουργούνται προβλήματα ανταγωνισμού και σε 7-10 μήνες σε περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία για δημιουργία δεσπόζουσας θέσης.

Το πώς ο ανταγωνισμός στην αγορά της ενέργειας έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών περιέγραψε ο Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων, τονίζοντας ότι στην αγορά ενέργειας υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων.

«Πριν από τρία χρόνια, στη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2021 όταν και πάλι υπήρχαν συνθήκες καύσωνα, οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες» σημείωσε. «Η μείωση των τιμών οφείλεται στη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Ο ανταγωνισμός και η είσοδος νέων παικτών έχουν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών και μάλιστα δημιουργούν και κάποια επισφάλεια για τις νέες επενδύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ