Σε αδιέξοδο η πώληση της παλαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη Monte dei Paschi
Μετά την διάσωση της προβληματικής τράπεζας επίκειται τώρα ιδιωτικοποίησή της. Ο υποψήφιος αγοραστής ζητά από την Ρώμη να επωμιστεί την αύξηση κεφαλαίου.
Στο προσκήνιο και πάλι η υπόθεση της Μonte dei Paschi di Siena, της παλαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη. Το 2017 το ιταλικό δημόσιο αναγκάστηκε να γίνει κύριος μέτοχος με ποσοστό 64% για να την σώσει από την χρεοκοπία μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Βάσει των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, μέχρι το τέλος του χρόνου η Monte dei Paschi πρέπει και πάλι να ιδιωτικοποιηθεί. Η διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο αγοραστή, την τράπεζα Unicredit, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά, το κύριο εμπόδιο είναι η υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, με σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τράπεζα Unicredit, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δεν θέλει να αναλάβει το σχετικό κόστος και ζητά από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να διαθέσει το όλο ποσό. Μετά από την πρώτη διάσωση, όμως, με σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το ιταλικό δημόσιο δεν εννοεί να προσφέρει και νέα οικονομική βοήθεια. "Παρά την προσπάθεια που έγινε και από τις δυο πλευρές, η διαπραγμάτευση, τελικά, διακόπηκε”, αναφέρεται σε επίσημο ανακοινωθέν.
Προμηνύεται πολιτική θύελλα
Η όλη αυτή υπόθεση έχει και σειρά πολιτικών επιπτώσεων: η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, όπως πάντα ανεβάζει τους τόνους και ζητά από την κυβέρνηση και την κεντροαριστερά να προτείνουν λύσεις, μετά τα τεράστια ποσά που διετέθησαν στο παρελθόν.
Από την μεριά του, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, τονίζει ότι η επιλογή να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ήταν ορθή, διότι "η Monte dei Paschi δεν μπορεί να πάει για ξεπούλημα”. Ο Λέτα καλείται να καταβάλει και προσωπική, μεγαλύτερη προσπάθεια, διότι μόλις εξελέγη βουλευτής σε αναπληρωματικές εκλογές που έγιναν στην Σιένα. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι προμηνύεται πολιτική θύελλα.
Η εξεύρεση λύσης επείγει. Το ιταλικό δημόσιο μπορεί να προσπαθήσει να παραμείνει και για κάποιους μήνες του 2022 ο κύριος μέτοχος της τράπεζας, μέχρι να αποφασιστεί ποιός θα επωμιστεί την αύξηση κεφαλαίου. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση οι Βρυξέλλες να το επιτρέψουν και να μην επιρρίψουν στην Ρώμη αθέτηση των μέχρι τώρα συμφωνιών.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης
Πηγή: Deutsche Welle