Π. Μυλωνάς: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων
Αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
Μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο 10ο Greek Investment Forum που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε πως αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο.
Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει, μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, τα βασικά πεδία στα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια. Όπως ο ίδιος επισήμανε, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.
Το πρώτο πεδίο αφορά σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοχή των ελληνικών προϊόντων. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πεδίο σχετίζεται με την "μαύρη οικονομία" η οποία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργεί ως "βαρίδι" για την υπόλοιπη οικονομία.
Η τρίτη αναγκαία μεταρρύθμιση αφορά στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όπου κυριαρχεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς τόνισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών και το πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι κλειδί δεν είναι μόνο οι ιδέες και οι κατευθύνσεις που όλοι ξέρουμε και ακολουθούμε, αλλά και ο τρόπος που θα τις αναπτύξουμε και θα τις εφαρμόσουμε.
Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αναφέρθηκε στην προοπτική ανάκτησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην ανάπτυξη καταθετικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που μπορεί να οδηγήσει σε διψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πολλών δεδομένων που συλλέγουν οι τράπεζες και τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά νέων υπηρεσιών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει εδώ και τρία χρόνια εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένο και σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΕΤΕ.