Φ. Καραβίας: Γρήγορες και απλές διαδικασίες για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμ
Οι τράπεζες αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην επιλεξιμότητα έργων που θα ενταχθούν στο RRF, στην πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς και στην παρακολούθηση χρηματοδοτήσεων και τη διακυβέρνηση.
Η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Όπως τόνισε η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος. «Είμαστε έτσι σε θέση να εστιάσουμε στην ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε αντίστοιχα έργα, μπορούμε να προσφέρουμε στους επενδυτές το συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες», πρόσθεσε.
O Φωκίων Καραβίας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των τραπεζών στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα κεφάλια του οποίου χωρίς υπερβολή δεν έχουν προηγούμενο. Οι τράπεζες αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στην επιλεξιμότητα έργων που θα ενταχθούν στο RRF, στην πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς και στην παρακολούθηση χρηματοδοτήσεων και τη διακυβέρνηση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών οι τράπεζες δημιουργούν το πλαίσιο συνεργασίας προσαρμοσμένο σε έργα που θα είναι επιλέξιμα για RRF με στόχο τη δημιουργία μιας απρόσκοπτης διαδικασίας για τους επενδυτές.
Στη Eurobank δημιουργείται μια ειδική εσωτερική μονάδα, σε συνεργασία με ελεγκτές που καθορίζουν την επιλεξιμότητα του έργου. Ολόκληρη η διαδικασία θα εκτελείται από την Eurobank, έτσι ώστε ο πελάτης να έχει ένα μόνο σημείο επαφής καθ 'όλη τη διάρκεια. «Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και πιθανούς επενδυτές και καταρτίζουμε μια σύντομη λίστα έργων που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην ομπρέλα RRF. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας αγωγός έργων όταν θα διατεθούν τα πρώτα κεφάλαια, πιθανώς προς το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν μόνο τομέα. Προφανώς, πολλά έργα από τον ξενοδοχειακό κλάδο ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια RRF, ωστόσο, βλέπουμε με ενδιαφέρον και πολλούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics, τα κατασκευαστικά και βιομηχανικά έργα. Εστιάζουμε επίσης στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα προωθούσαν τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του RRF».