Οι έξι αρχές της Eurobank

Οι έξι αρχές της Eurobank

Παρουσιάστηκαν επισήμως, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

«H Eurobank υπογράφοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, επιβεβαιώνει την έμπρακτη δέσμευσή της να συνδράμει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και με σταθερές επιλογές την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υγιή εταιρική διακυβέρνηση«, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και πρόσθεσε: «Η Eurobank υποστηρίζει και θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή»

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής υποστηρίζονται από 130 τράπεζες σε όλο τον κόσμο - με συνολικό ενεργητικό 47 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - και διαμορφώθηκαν από την παγκόσμια τραπεζική κοινότητα μέσω του UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative).

Παρουσιάστηκαν επισήμως, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και «σηματοδοτούν την πιο ισχυρή συμμαχία μέχρι σήμερα μεταξύ της παγκόσμιας τραπεζικής κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών με επιδίωξη τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής συνιστούν οδηγό για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα στο πώς μπορεί να ανταποκριθεί, να ηγηθεί και να επωφεληθεί από μια οικονομία βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Αρχές δημιουργούν τη λογοδοσία που μπορεί να κάνει πράξη την υπευθυνότητα, αλλά και τη φιλοδοξία που μπορεί να καθοδηγήσει τη δράση».

Η εκτελεστική διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ίνγκερ Άντερσεν, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ένας τραπεζικός κλάδος που έχει σχέδιο για τους κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις μπορεί, όχι απλώς να καθοδηγήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα η οποία θα έχει αντιστάσεις στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να επωφεληθεί από αυτή.

Όταν το χρηματοοικονομικό σύστημα μετατοπίζει κεφάλαια από επενδύσεις που καταστρέφουν φυσικούς πόρους σε επενδύσεις που υποστηρίζουν λύσεις εναρμονισμένες με τη φύση, μακροπρόθεσμα όλοι βγαίνουν κερδισμένοι».

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής παρέχουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο καθορισμού του ρόλου και των ευθυνών του διεθνούς τραπεζικού τομέα στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας διαμόρφωσης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Οι έξι Αρχές που διαμορφώθηκαν, κατόπιν πολύμηνης διαβούλευσης και υπογράφηκαν από 130 τράπεζες σε όλο τον κόσμο, και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι εν λόγω τράπεζες αφορούν τα εξής:

«1. Εναρμόνιση: Θα εναρμονίσουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική προκειμένου να συμφωνεί με και να συνεισφέρει στις ανάγκες των ατόμων και στους στόχους της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στους παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς και σε άλλα συναφή εθνικά και περιφερειακά πλαίσια.

2. Επιδράσεις και Θέσπιση Στόχων: Θα αυξάνουμε συνεχώς τις θετικές μας επιδράσεις, ενώ θα μειώνουμε τις αρνητικές και θα διαχειριζόμαστε τους κινδύνους που δημιουργούν στον άνθρωπο και το περιβάλλον οι δραστηριότητες, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας. Για το σκοπό αυτό θα θέτουμε και θα δημοσιοποιούμε στόχους εκεί που μπορούμε να έχουμε την πιο σημαντική μας επίδραση.

3.Πελάτες: Θα εργαζόμαστε υπεύθυνα με τους πελάτες μας για να ενθαρρύνουμε αειφόρες πρακτικές και να προωθούμε οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν ευημερία τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενεές.

4. Ενδιαφερόμενα Μέρη: Θα συμβουλευόμαστε και θα συνεργαζόμαστε έγκαιρα και υπεύθυνα με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας για να επιτυγχάνουμε τους στόχους της κοινωνίας.

5. Διακυβέρνηση και κουλτούρα: Θα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας στις Αρχές μέσω αποτελεσματικής διακυβέρνησης και ανάπτυξης κουλτούρας υπεύθυνης τραπεζικής.

6. Διαφάνεια και Λογοδοσία: Θα επανεξετάζουμε κατά περιόδους την ατομική και συλλογική εφαρμογή των Αρχών αυτών, και θα είμαστε διαφανείς και υπόλογοι για τις θετικές και αρνητικές μας επιδράσεις καθώς και για τη συνεισφορά μας στους στόχους της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ