ΣτΕ: Συνταγματική η τοποθέτηση POS σε ιατρεία, βιοτεχνίες και δικηγορικά γραφεία
Ο νόμος να επιβάλλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, επισημαίνει το Συμβούλιο
Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του, η καθιέρωση των πληρωμών μέσω κάρτας (POS) για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελευθέρους επαγγελματίες.
Η πρώτη από την σειρά των αποφάσεων που δημοσιεύτηκαν από το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ αφορούσε την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Συγκεκριμένα, η αυξημένη 7μελής σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον επίσης αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο, ομόφωνα απέρριψαν ως αβάσιμους και απράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Σερρών και Δράμας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και 19 ακόμη δικηγόρων.
Όλοι οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο αντισυνταγματικό, αντίθετο στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό δίκαιο αλλά και μη νόμιμο. Αντίθετα, έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας οι διατάξεις του επίμαχου νόμου 4446/2016 τέθηκαν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσιονομικών.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η καθιέρωση των πληρωμών μέσω POS δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, ενώ είναι σύμφωνη με τα άρθρα 101-102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και δεν παραβιάζει το δικηγορικό και ιατρικό απόρρητο.
Υπογραμμίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, ότι το άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνει την προσωπική και οικονομική ελευθερία ως ατομικό δικαίωμα. Στην ελευθερία όμως αυτή μπορεί ο νόμος να επιβάλλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.