Τα απόρρητα έγγραφα με τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια
Οι τιμές μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στο "ειδικό όχημα" και οι εκτιμήσεις για τα εποπτικά κεφάλαια
Άλλοι ενθουσιάστηκαν, άλλοι προβληματίστηκαν κι άλλοι το απαξίωσαν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας, για το «ξεφόρτωμα» από τους ισολογισμούς των τραπεζών περίπου 40 δις «κόκκινων» δανείων, συμπληρώνει το σχέδιο του ΤΧΣ.
Η δέκα σελίδων παρουσίαση του σχεδίου, με τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητη», ρίχνει φως στους σχεδιασμούς της ΤτΕ, που σύμφωνα με αναλυτές, κινούνται σε μια λεπτή «κόκκινη» γραμμή, καθώς «παίζουν» με τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο απώτερος στόχος είναι να απαλλαγούν οι τράπεζες από Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ύψους 40,1 δις ευρώ.
Ως «εργαλείο» θα χρησιμοποιηθεί μέρος των απαιτήσεων των τραπεζών από τον αναβαλλόμενο φόρο και συγκεκριμένα 7,4 δις ευρώ, επί συνόλου 21,1 δις ευρώ. Αυτές οι απαιτήσεις θα εισφερθούν σε Εταιρία Ειδικού Σκοπού (SPV), η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να τα «αυγατίσει» στα 17,2 δις ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων, έτσι ώστε να αγοραστούν από τις τράπεζες τα ΜΕΑ των 40,1 δις ευρώ. Από την ανάλυση του σχεδίου προκύπτει ότι οι τιμές με τις οποίες θα αγοραστούν αυτά τα δάνεια (transfer prices in terms of nominal value) είναι εξής: 4% για τα καταναλωτικά, 30% για τα ενυπόθηκα, 27,5% για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 30% για τα ναυτιλιακά. Οι υπολογισμοί που έχει κάνει η ΤτΕ είναι ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου, οι τράπεζες θα μειώσουν τα ΜΕΑ τους κατά 46%.
Παρά ταύτα ο δείκτης των ΜΕΑ θα παραμένει στο υψηλό ποσοστό του 33%, ενισχύοντας έτσι τις επιφυλάξεις όσων υποστηρίζουν ότι απαιτούνται κι άλλες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμα στοιχείο που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, είναι η διπλή ζημιά στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, αφενός από τη μείωση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο αφετέρου από τη διαφορά τιμών με τις οποίες θα αγοραστούν αυτά τα προβληματικά δάνεια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μέση μείωση του CET1 θα είναι μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες, με την επισήμανση ότι «καμία τράπεζα δεν θα πέσει κάτω από το 10%».
Tο συγκεκριμένο σχέδιο παρουσίασε προχθές Πέμπτη αργά το απόγευμα ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, , της Eurobank Φωκίων Καραβίας, , της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και αρκετοί συνεργάτες τους. Μάλιστα, όπως μάθαμε, ο Γ. Στουρνάρας προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ασκήσεις προσομείωσης πάνω στα βασικά προτεινόμενα μεγέθη της πρότασης για την σύσταση του SPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ΤτΕ διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ που προβλέπει τη δημιουργία ενός οχήματος, του «Asset Protection Scheme». Μέσω του οχήματος, αντί τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.