Η επόμενη ημέρα των πλειστηριασμών
Σταδιακή χαλάρωση της άτυπης συμφωνίας με τις τράπεζες και αύξηση στον αριθμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών – Τι θα αλλάξει στον νόμο Κατσέλη
Στην υπόθεση των πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Το ότι μια οφειλέτης έχασε την προηγούμενη Τετάρτη μια βίλα την οποία μάλιστα απέκτησε η τράπεζα, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μόνο η αρχή. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πολλαπλασιαστούν, ο νόμος Κατσέλη θα γίνει αυστηρότερος και η άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες να μην βγαίνουν σπίτια στο σφυρί αξίας έως και 300.000 ευρώ, θα χαλαρώσει. Ημερομηνία ορόσημο, η 1η Ιανουαρίου 2019. Μετά από την συγκεκριμένη Πρωτοχρονιά, δεν θα υπάρχει καμία προστασία για τίποτα.
Οι αλλαγές στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης της θέσης των τραπεζών ώστε να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των κόκκινων δανείων θα είναι σταδιακές μεν αλλά θα ενεργοποιηθούν σε πολύ κοντινό χρόνο:
- Η άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες για να μην βγάζουν μικρής αξίας ακίνητα στον πλειστηριασμό, θα αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά. Έτσι, το όριο των 300.000 ευρώ θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και από τις αρχές του χρόνου θα υποχωρήσει στις 200.000 ευρώ ενώ από το δεύτερο εξάμηνο και μετά η άτυπη προστασία θα πέσει στις 100.000 ευρώ για να εξαλειφθεί από τις αρχές του νέου έτους.
- Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι με στόχο να φτάσουν ακόμη και στο 90% του συνόλου των πλειστηριασμών. Ο αριθμός των αναγγελιών πλειστηριασμών δεν ξεπερνά μέχρι τώρα τις 2900 ενώ ελάχιστοι από αυτούς είναι προγραμματισμένο να γίνουν ηλεκτρονικά. Αυτό θα αλλάξει καθώς οι αναγγελίες για μέσα στο 2018 εκτιμάται ότι θα φτάσουν ακόμη και στις 15.000.
- Προς το παρόν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί είναι μετρημένα αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς για να βγει ο σχεδιασμός των τραπεζών θα πρέπει να εκπλειστηριάζονται περίπου 2000-3000 ακίνητα ανά μήνα μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Πολλά από τα ακίνητα θα αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες κάτι που θα γίνει και για να προστατευτούν οι τιμές των ακινήτων από την κατάρρευση αλλά και για να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν
- Ο νόμος Κατσέλη θα γίνει ακόμη αυστηρότερος από τις αρχές του χρόνου κάτι που θα περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που θα έχουν προσφύγει σε αυτόν. Αυτό θα γίνει με τη σύσταση επιτροπής η οποία θα αναλάβει τον επανέλεγχο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πολλές εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχουν γίνει μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι οφειλέτες χρόνο καθώς είναι εκ των προτέρων σαφές ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου
- Από τις αρχές του 2019 θα εκλείψει κάθε προστασία και όσον αφορά στην πρώτη κατοικία. Μέχρι το τέλος του 2018, υπάρχει η προστασία του νόμου Κατσέλη η οποία δεν παρέχεται σε όλους αλλά μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:
- Το συγκεκριμένο ακίνητο να χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη
- Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%
- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τα τρία παιδιά.
- Ο οφειλέτης να κρίνεται ως συνεργάσιμος δανειολήπτης.