Τέλος εποχής για τους… μπαταχτσήδες – Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί
Όλα αλλάζουν από τις 29 Νομεβρίου
Η ημερομηνία παραμένει ως έχει! Στις 29 Νοεμβρίου ξεκινούν όπως έχει θεσμοθετηθεί και προγραμματιστεί μετά το τελεσίγραφο των δανειστών οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι τα «βρήκαν» και οι πλειστηριασμοί θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των συμβολαιογράφων και των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, έκλεισε το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών με τον κ. Κοντονή να επαναλαμβάνει μετά τη σύσκεψη τη βεβαιότητα ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι «τα βρήκαμε» με τους συμβολαιογράφους, οι σύλλογοι των οποίων πρέπει να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να σταματήσουν την αποχή τους. Ενώ ερωτηθείς αργότερα ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως η σύσκεψη «πήγε πολύ καλά».
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν σχετίζονται με ακίνητα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ ενώ θα αφορούν τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Οι τράπεζες έχουν κάνει παραπάνω από σαφές ότι δεν προτίθενται προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς κατοικιών ανθρώπων με πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αλλά ότι έχουν ως στόχαστρο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που δυστυχώς είναι πάρα πολλοί.
Είναι κυρίως άτομα με οικονομική επιφάνεια, με ακίνητα και οικίες με αξία άνω των 300.000 ευρώ που «κρύβονται» πίσω από διάφορα θεσμικά, προστατευτικά ή μη πλαίσια και που «βολεύονται» πέραν του δέοντος, με κάθε καθυστέρηση. Είτε αυτή είναι η απεργία των συμβολαιογράφων, είτε τεχνικά θέματα.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και τη δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το μήνυμα που περνούν οι δανειστές στην ελληνική πλευρά ότι «αν δεν αρχίσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα stress test των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσουν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης».
Το ΔΝΤ μιλάει για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο φυσικά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο τρόπος όμως για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη είναι να αρχίσουν άμεσα πλειστηριασμοί ευρείας κλίμακας και για την πρώτη κατοικία.