Η σουηδική Intrum πιάνει... δουλειά με τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε

Νοέμβριο αρχίζουν οι... οχλήσεις σε 220.000 δανειολήπτες - Τι λέει στέλεχος της εταιρείας στο fpress

Η σουηδική Intrum πιάνει... δουλειά με τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε

Τηλεφωνικές οχλήσεις από... Σουηδία θα αρχίσουν να δέχονται 220.000 δανειολήπτες με κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και πλαφοναρισμένες κάρτες μέσα στον Νοέμβριο. Στέλεχος της Σουηδικής Intrum –της εταιρείας η οποία αγόρασε προ ημερών τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια της Eurobank με έκπτωση μαμουθ- απαντώντας σε σχετική ερώτηση του fpress.gr αποκαλύπτει ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση με αποτέλεσμα οι οχλήσεις των δανειοληπτών να ξεκινήσουν μερικές ημέρες μετά.

Όσον αφορά στις... πρακτικές που θα υιοθετήσει η σουηδική Intrum, το στέλεχος της εταιρείας κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Συγκεκριμένα, η κυρία Annika Billberg αναφέρει: δεν μπορώ να σας κάνω συγκεκριμένο σχόλιο σχετικά με το πώς θα χειριστούμε την κάθε περίπτωση. Αυτό θα διευθετείται ανάμεσα στην εταιρεία μας και στο κάθε πρόσωπο. Εννοείται ότι οι πρακτικές και οι ρουτίνες που ακολουθούμε σε διεθνές επίπεδο, θα υιοθετηθούν και στην Ελλάδα»

Με την Intrum και τη συμφωνία που έκανε με την Eurobank σηκώθηκε η αυλαία των πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων Η σουηδική Intrum έγινε κύριος μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (220.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες), ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. Το τίμημα πώλησης διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετο όφελος θα προκύψει για την τράπεζα από τη διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου, την οποία αναλαμβάνει η θυγατρική της Eurobank Financial Planning Services (FPS). Πρόκειται για την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συστήσει η τράπεζα και η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την ΤτΕ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η FPS θα διαχειριστεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο επί τρεις τουλάχιστον μήνες, προκειμένου να μην διαταραχθεί και η επικοινωνία με τους οφειλέτες, ενώ στη συνέχεια μπορεί μέρος ή το σύνολο του εν λόγω χαρτοφυλακίου να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία διαχείρισης, που λειτουργεί στην Ελλάδα ή σε εταιρεία διαχείρισης που θα συστήσει η ίδια η Intrum. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από την ανακοίνωση της Intrum, που σημειώνει ότι «ο αγοραστής διατηρεί την ευελιξία να βρει εναλλακτική δυνατότητα διαχείρισης στο μέλλον».

Το τίμημα αξιολογείται από την αγορά ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», στο βαθμό που πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι σε καθυστέρηση επί δέκα περίπου χρόνια και επιπλέον έχει αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικής αξιολόγησης και επεξεργασίας από την ίδια τη Eurobank. Πιο χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια της τράπεζας λίγο πριν ανοίξει τη διαδικασία πώλησης να ανακτήσει μέρος της απαίτησης, προτείνοντας σε περίπου 114.000 οφειλέτες «κούρεμα» έως και 95%. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από την Intrum δεν σημαίνει ότι η πολιτική διαχείρισης δεν θα είναι αυστηρά εποπτευόμενη. Αντίθετα, η εταιρεία διαχείρισης πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά τον Κώδικα Δεοντολογίας και όλες οι διαδικασίες θα είναι αυστηρά εποπτευόμενες από την ΤτΕ. Οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο από γενναία «κουρέματα», αλλά και από τις ρυθμίσεις που θα τους προταθούν, όπως η αποπληρωμή μέρους του ποσού σε ένα, τρία ή και πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ