Πόσα καταστήματα θα κλείσουν οι τράπεζες –πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν
Της Έφης Καραγεώργου
Η μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελούν σήμερα βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής των τραπεζών.
Για να πετύχουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους -όρος που έχει επιβληθεί και από την τρόικα-, οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν λουκέτο στο 20% των καταστημάτων και να απομακρύνουν σχεδόν το 20% του προσωπικού τους.Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν περί τους 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους και ότι θα κλείσουν περισσότερα από 500 καταστήματα πανελλαδικά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη, μέσα από το προγράμματα εθελούσιας εξόδου, έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 7.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Διότι την τελευταία 3ετία προγράμματα εθελούσιας εξόδου «έτρεξαν» σε όλες τις τράπεζες. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από την Εθνική, την Πειραιώς, την Εμπορική, την Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ProtonBank, Millennium, Κύπρου, Αττικής και την Geniki, στο τέλος του 2013, το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων που εργάζονται στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ανέρχεται στις 49.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τώρα η κάθε τράπεζα θα πρέπει να «μετρήσει» πόσα καταστήματα θα διατηρήσει στο δίκτυο της και πόσους τραπεζοϋπαλλήλους θα απασχολεί.
Τους επόμενους 12 με 18 μήνες, οι αποφάσεις που θα αφορούν περικοπές σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό θα λάβουν σάρκα και οστά.
Ενώ τα νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύονται πολύ μικρότερα μπόνους και παροχές σε όσους αποχωρούν.
Σημειώνουμε επίσης ότι όλες οι αποφάσεις για εθελούσιες εξόδους θα πρέπει να εγκριθούν ως προς το κόστος τους από το ΤΧΣ, καθώς συνεχίζει να έχει σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι «ισχυρά» κίνητρα αποχώρησης μπορεί να προσφέρει στο προσωπικό της μόνο η AlphaBank, καθώς είναι η μόνη που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα εγκρίνει παραπλήσια κίνητρα, για νέες εθελούσιες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες εξετάζουν άλλου τύπου κίνητρα για να προσφερθούν στους εργαζόμενους προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις.
Μείωση όμως του λειτουργικού κόστους μπορεί να επιτευχθεί και μέσω των συνεργειών, από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ωστόσο η πλήρης απόδοση των συνεργειών -σε επίπεδο κόστους, αλλά και εσόδων- θα έρθει σε βάθος δυο η τριών χρόνων και θα είναι διαφορετικό από τράπεζα σε τράπεζα.
Επίσης βασικό ρόλο στην μείωση του λειτουργικού κόστους θα παίξει και η αυξημένη χρήση τεχνολογίας. Οι τράπεζες επενδύουν στα εναλλακτικά δίκτυα, διότι κοστίζουν λιγότερο και παρέχουν απόλυτη ασφάλεια.
Παράλληλα η κάθε τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει και την κερδοφορία των προϊοντικών της ομάδων. Προϊόντα που δεν αποφέρουν κέρδη ανάλογα με τα εποπτικά κεφάλαια που απασχολούν και ανάλογα με το κόστος τους, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους και να συνεισφέρουν στη κερδοφορία.