Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ): Στο 2% το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του 2025
Ορθό το δόγμα Ντράγκι, απαιτείται πολιτική σταθερότητα
Μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25% τον Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων το 2025 προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης ΣΤουρνάρας.
Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα το Βloomberg, ο επικεφαλής της ΤτΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι θεωρεί "λογική" μία μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ μετά από δύο μειώσεις βρίσκεται σήμερα στο 3,25%.
Για το 2025 ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε και νέες μειώσεις επιτοκίων εφόσον συνεχίσει ο πληθωρισμός την πτωτική του πορεία και υπό την αίρεση απρόβλεπτων εξελίξεων.
Υπό τα δεδομένα αυτά ο ίδιος επισήμανε ότι έως το τέλος του 2025 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει υποχωρήσει στο λεγόμενο "ουδέτερο επίπεδο". Κληθείς να προσδιορίσει το ακριβές ύψος του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, ο κ. Στουρναρας ανέφερε ότι ο υπολογισμός του δεν είναι ευχερής παρά ταύτα όπως είπε πως «2% το επιτόκιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουδέτερο».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε επίσης κατά των εμπορικών δασμών που ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν διότι επιφέρουν πληθωρισμό και εν τέλει ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να γίνει μια πραγματική Ενωση που να περιλαμβάνει, τόσο την τραπεζική αγορά, όσο και αυτή των κεφαλαίων, ενώ βλέπει πιο δύσκολη την δημοσιονομική ένωση των χωρών μελών.
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι κλιματικοί κίνδυνοι ή αυτοί της ψηφιοποίησης που εξακολουθούν να υπάρχουν και απαιτούν προσοχή.
Είπε επιπλέον, πως η χώρα μας είναι μπροστά γιατί ακολούθησε σωστή φορολογική πολιτική.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι παρόντα στην οικονομία και κάνουμε ότι μπορούμε για να τα διαχειριστούμε, ενώ θεωρεί πως η ανάπτυξη της οικονομίας είναι συνθήκη για να μην δημιουργηθούν και άλλα.
Επεσήμανε πως τα επιτόκια είναι χαμηλότερα της ανάπτυξης και αυτό αναμένει να συνεχιστεί και στο μέλλον, ενώ απαραίτητη κρίνει και τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μιλώντας στα πλαίσια της συνέντευξης σημείωσε την ανάγκη αύξησης του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών μέσα από τις μικρότερες τράπεζες, τοπικές και μη, αλλά και την ενίσχυση των μεγεθών των τραπεζών με διεθνείς συνεργασίες.
Ζήτησε από τις τράπεζες να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους και παρατήρησε πως οι ESG πολιτικές τους είναι σημαντικά καλύτερες έναντι των τραπεζών του εξωτερικού.