Αμερικανικές τράπεζες- 3ο τρίμηνο: Εκπληξη από την JP Morgan, νέο ρεκόρ για την BlackRock

Αμερικανικές τράπεζες- 3ο τρίμηνο: Εκπληξη από την JP Morgan, νέο ρεκόρ για την BlackRock

H BlackRock κατέγραψε μακροπρόθεσμες καθαρές ροές 160 δισ. δολαρίων

Με τα εταιρικά αποτελέσματα τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών κολοσσών άνοιξε ο χορός των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με δύο εξ αυτών να εκπλήσσουν ευχάριστα τη Wall Street.

Ειδικότερα, έκπληξη αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της JP Morgan Chase & Co. καθώς ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους για το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη βασική πηγή εσόδων παρά τις εκτιμήσεις ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της τράπεζας στη Wall Street διέψευσαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις αμοιβές για την επενδυτική τραπεζική να αυξάνονται κατά 31%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 16%.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου κατέγραψε κέρδη 4,37 δολαρίων ανά μετοχή έναντι τη μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 4,01 δολ. Η κερδοφορία της JP Morgan στα 12,9 δισ. δολάρια, ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 13,15 δισ. στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Αιτία είναι το γεγονός ότι διακράτησε φέτος κεφάλαια ύψους 3,11 δισ. για προβλέψεις ενδεχόμενων αθετήσεων έναντι των 1,38 δισ. στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι.
Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας στα 43,32 δισ. δολάρια υπερέβησαν έντονα κατά περίπου 1,7 δισ. τη μέση εκτίμηση της αγοράς για 41,63 δισ.

Παράλληλα, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της BlackRock έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 11,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων παγκοσμίως πήρε ώθηση από την εντυπωσιακή απόδοση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων και από ένα έντονο ράλι μετοχών που ενίσχυσε την αξία των επενδύσεων των πελατών της.

Συγκεκριμένα, τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η BlackRock εκτοξεύτηκαν στα 11,48 τρισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, από 9,10 τρισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και 10,65 τρισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, όπως αναφέρει το Reuters.

H BlackRock κατέγραψε μακροπρόθεσμες καθαρές ροές 160 δισ. δολαρίων, ενώ οι συνολικές καθαρές ροές σημείωσαν τριμηνιαίο ρεκόρ 221,18 δισ. δολαρίων, από 2,57 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Τα καθαρά κέρδη της BlackRock αυξήθηκαν στα 1,63 δισ. δολάρια, ή 10,90 δολάρια ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, από 1,60 δισ. δολάρια ή 10,66 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Στον αντίποδα, μείωση της τάξης του 11,5% σε ετήσια βάση κατέγραψαν τα κέρδη της Wells Fargo κατά το τρίτο τρίμηνο λόγω μείωσης των εσόδων από τόκους λόγω της υποτονικής ζήτησης δανείων και των υψηλότερων αποπληρωμών προς τους καταθέτες. Ειδικότερα, ο τέταρτος μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 5,11 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 5,78 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε επίπεδο ανά μετοχή, τα τριμηνιαία κέρδη ήταν 1,42 δολάρια έναντι 1,48 δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Wells Fargo μειώθηκαν κατά 11% στα 11,69 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 11,87 δισ. δολάρια.

Τέλος, τα κέρδη γ’ τριμήνου της Bank of New York Mellon ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αφού η άνοδος των αξιών των περιουσιακών στοιχείων τροφοδότησε αύξηση 5% στα έσοδα από προμήθειες.

Οι προμήθειες επενδυτικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5% στα 2,34 δισεκατομμύρια δολάρια το γ΄ τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από συνάλλαγμα αυξήθηκαν κατά 14% στα 175 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δήλωση. Αυτό βοήθησε τα συνολικά έσοδα να ανέλθουν στα 4,65 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τον μέσο όρο των 4,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ