UniCredit: Απέκτησε το 9% της γερμανικής Commerzbank

UniCredit: Απέκτησε το 9% της γερμανικής Commerzbank

Το γερμανικό κράτος κατέχει ποσοστό 16,5% της Commerzbank

Μερίδιο ύψους 9% απέκτησε η ιταλική UniCredit στη γερμανική Commerzbank, λέγοντας ότι «θα διερευνήσει ευκαιρίες για δημιουργία αξίας για όλους τους ενδιαφερόμενους και στις δύο τράπεζες».

Με τη συναλλαγή, η UniCredit γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της γερμανικής τράπεζας, «φουντώνοντας» τις φήμες ότι ενδιαφέρεται για πλήρη εξαγορά της. «Η UniCredit θα υποβάλει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές για την έγκριση να υπερβεί δυνητικά το 9,9% της Commerzbank, εάν και όποτε χρειαστεί», ανέφερε η UniCredit σε σχετική ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Commerzbank έκαναν άλμα 15% μετά την ανακοίνωση της συναλλαγής, ενώ οι μετοχές της Unicredit σημείωναν πτώση 0,1% νωρίς το πρωί.

Το γερμανικό κράτος κατέχει ποσοστό 16,5% της Commerzbank μέσω του ταμείου διάσωσης τραπεζών, το οποίο απέκτησε πριν από 16 χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Το Βερολίνο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να μειώνει τη συμμετοχή του, μια κίνηση που ξεκίνησε την Τρίτη με την πώληση περίπου 53 εκατομμυρίων μετοχών.

Στο παρελθόν, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει επιφυλακτικοί να επιτρέψουν την εξαγορά της Commerzbank από ξένο αγοραστή, υπό τον φόβο ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν ακόμη ισχυρότερο εγχώριο ανταγωνιστή για την Deutsche Bank.

Επίσης, την Τρίτη, ο Manfred Knof, ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για άλλη θητεία όταν το συμβόλαιό του λήξει στο τέλος του 2025. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Knof υποβάθμισε τις προοπτικές μιας πιθανής συγχώνευσης μεγάλων τραπεζών, λέγοντας ότι προσπαθεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της τράπεζας.

Η UniCredit, η οποία έχει ήδη παρουσία στη Γερμανία μέσω της HVB, έχει από καιρό φιλοδοξίες για την Commerzbank.

Ο Andrea Orcel, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής τράπεζας το 2021, ενορχήστρωσε μια συμφωνία και προσέγγισε τον Knof στις αρχές του 2022, πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο προκάτοχος του Orcel, Jean Pierre Mustier, είχε επίσης προσπαθήσει για την εξαγορά της Commerzbank, αλλά η γερμανική αντιπολίτευση απέκλεισε οποιαδήποτε συμφωνία.

Η αγορά των μετοχών της Commerzbank από τη γερμανική κυβέρνηση από έναν μόνο αγοραστή αποτελεί έκπληξη. Αναμενόταν να πάει σε πολλούς θεσμικούς επενδυτές σε μικρότερα πακέτα. Σημειώνεται πως η UniCredit πλήρωσε 13,20 ευρώ (14,58 δολάρια) ανά μετοχή, υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος των 12,60 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ