Alpha Bank: Άνω των 2,5 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο - Στο 7,5% το επιτόκιο

Alpha Bank: Άνω των 2,5 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο - Στο 7,5% το επιτόκιο

Η νέα έκδοση έρχεται µετά τις δύο επιτυχείς εκδόσεις senior preferred και senior notes που υλοποίησε η Alpha Bank

Εκρηκτική ήταν ζήτηση που εκδηλώθηκε για την έκδοση ομολόγου AT1 (Additional Tier 1) της Alpha Bank, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά περισσότερο από 8,3 φορές.

Συγκεκριμένα, οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί 300 εκατ.

Οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης (IPT) τοποθετούσαν την απόδοση της έκδοσης στην περιοχή του 8%, ωστόσο βάσει της ζήτησης που εκδηλώθηκε το κουπόνι έκλεισε στο 7,5%.

Το ελκυστικό ύψος του επιτοκίου ήταν εν μέρει αναμενόμενο δεδομένου ότι τα spreads έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα και οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει αναβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση τίτλων της κατηγορίας ΑΤ1, με τη μορφή αορίστου διαρκείας (perpetual), αφότου τον Φεβρουάριο του 2023 είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με ομόλογο που είχε τιμολογηθεί με 11,875%.

Η έκδοση τίτλων ΑΤ1 συµβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δοµής και στη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίων, ενισχύοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Να σηµειωθεί ότι αντίστοιχο τίτλο έχει εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς το 2021 µε επιτόκιο 8,75%.

Η νέα έκδοση έρχεται µετά τις δύο επιτυχείς εκδόσεις senior preferred και senior notes που υλοποίησε η Alpha Bank µέσα στη χρονιά και αποτελεί µέρος του στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας.

Οπως αναφέρεται στο ενηµερωτικό δελτίο, τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, συµβάλλοντας παράλληλα στη διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης, τη βελτίωση των πηγών ρευστότητας και στην κάλυψη του στόχου για ίδια κεφάλαια και επιλέξιµες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL. Με βάση τα αποτελέσµατα του γ΄ τριµήνου ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET1 FL) διαµορφώθηκε σε 16,6% και στόχος είναι να διαµορφωθεί στο 16,5% και στο 17,5% το 2025 και 2026 αντίστοιχα, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 21,3%.

Το στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank προβλέπει για το 2024:

– ∆είκτη απόδοσης των ενσώµατων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 13,5%.

– Συνολικά έσοδα άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

– Μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου κάτω από 70 µονάδες βάσης και µείωση του δείκτη µη εξυπηρετούµενων δανείων στο 4,5% στο τέλος του έτους και στο 4% το 2025. – Προσαρµοσµένα κέρδη ανά µετοχή (EPS) σε 0,33 ευρώ, αυξηµένα κατά 6% σε σχέση µε την προηγούµενη πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ