Optima Bank: Άλλη μια ισχυρή χρονιά προμηνύεται για τις ελληνικές τράπεζες - Οι τιμές στόχοι

Optima Bank: Άλλη μια ισχυρή χρονιά προμηνύεται για τις ελληνικές τράπεζες - Οι τιμές στόχοι

Διατηρεί τη σύσταση «buy» για τον κλάδο η Optima Bank

Ισχυρό ήταν το σύνολο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Optima Bank, λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων, της αποτελεσματικής συγκράτησης του κόστους και των χαμηλότερων προβλέψεων για ζημίες δανείων. Μάλιστα, η Optima Bank, εκτιμά ότι οι τράπεζες όχι μόνο θα επιτύχουν αλλά και θα υπερβούν τους στόχους της χρήσης και ως εκ τούτου επαναλαμβάνει την σύσταση «Αγοράς» στον κλάδο.

Οι τιμές στόχοι παραμένουν στα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 ευρώ για την Eurobank, στα 9,20 ευρώ για την Εθνική και στα 5 ευρώ για την Πειραιώς.

Αποτίμηση

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται στο 0,92x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, ήτοι με discount 17% έναντι των τραπεζών της ΕΕ. Ωστόσο, η Optima Bank αναμένει να δημιουργήσει μια μέση τιμή RoaTBV της τάξεως του 13,6% το 2024, ελαφρώς υψηλότερη από τις ομοτίμους της ΕΕ και επομένως πιστεύει ότι θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο άρτιο.

Η Eurobank και η Πειραιώς είναι οι κορυφαίες επιλογές της στον κλάδο, καθώς προσφέρουν τις υψηλότερες δυνατότητες ανόδου.

Μερίσματα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να διανείμουν μερίσματα για το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, αλλά υπόκεινται σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές στις αρχές Ιουνίου.

Η Eurobank στοχεύει να διανείμει 0,09 ευρώ, η Εθνική 0,36 ευρώ, η Alpha Bank 0,026 ευρώ, η Πειραιώς 0,06 ευρώ και Optima bank 0,44 ευρώ.

Στόχοι 2024

Οι διοικήσεις επανέλαβαν τους στόχους του έτους, αλλά αναμένουν το επόμενο τρίμηνο να δώσει περισσότερα στοιχεία. Κατά την Optima Bank οι επόμενοι καταλύτες για τον κλάδο είναι η απάντηση του SSM για τις διανομές μερισμάτων του 2023 στις αρχές Ιουνίου και η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ