Έκθεση: Οι ληστείες ψηφιακών τραπεζών βασικός κίνδυνος για τις ψηφιακές εκδόσεις νομισμάτων
Τι αναφέρει νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών
Οι ληστείες ψηφιακών τραπεζών και άλλες διαδικτυακές εισβολές θα αποτελέσουν βασικό κίνδυνο για τις χώρες που λανσάρουν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Η BIS, που ονομάστηκε η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών, επιβλέπει μεγάλο μέρος των εργασιών παγκόσμιας ανάπτυξης για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και η έκθεσή της είναι η πιο ολοκληρωμένη αξιολόγησή της για τις προκλήσεις.
Κυμαίνεται από το εάν οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν την τεχνολογική τεχνογνωσία για την παροχή ψηφιακών μετρητών και τους πιθανούς κινδύνους της εξωτερικής ανάθεσης εργασιών έως τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι τεράστιες ενεργειακές τους ανάγκες.
Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια διαδικτυακή πειρατεία που έκλεψε χρήματα από το ψηφιακό θησαυροφυλάκιο μιας κεντρικής τράπεζας.
"Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένας βασικός κίνδυνος για τα CBDC", ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα έχουν "εκτεταμένες επιπτώσεις" στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες.
Ο αριθμός των τραπεζών σε όλο τον κόσμο που εργάζονται σε CBDC έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια – σε 130 στα μέσα του 2023.
Σε δώδεκα έχουν ήδη εκτοξευθεί, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχάμες και της Νιγηρίας. Η Κίνα δοκιμάζει ένα πρωτότυπο ψηφιακό γιουάν με 200 εκατομμύρια χρήστες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις ξεκίνησε δύο χρόνια διερευνητικής εργασίας προχωρημένου σταδίου.
«Η έκδοση CBDC θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το επιχειρηματικό μοντέλο των κεντρικών τραπεζών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και θα τροποποιήσει τα προφίλ κινδύνου τους», αναφέρει η έκθεση BIS.
Πρόσθεσε ότι τα CBDC που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες όπως η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής (DLT) θα αντιμετωπίσουν «μοναδικούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο», καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος ευρέως αποδεκτό πλαίσιο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες είναι κάπως τυφλές καθώς υπάρχουν «περιορισμένα δεδομένα του πραγματικού κόσμου σχετικά με τις βασικές απειλές για τα CBDC, ανεξάρτητα από τον τύπο της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν».