Προχωρούν οι διαδικασίες για το ψηφιακό ευρώ - Τα βασικά σημεία των προτάσεων της Κομισιόν
Η Κομισιόν υπέβαλε δύο προτάσεις για να διασφαλίσει τη συνέχιση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα τραπεζογραμμάτια και στα κέρματα του ευρώ
Με νέες προτάσεις, προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιό της για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ - ως ένα μέσο που θα διευκολύνει τις συναλλαγές. Τα τελευταία μέτρα που προωθεί έχουν στόχο να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα μετρητά, παράλληλα με το ψηφιακό ευρώ.
Ειδικότερα, η Κομισιόν υπέβαλε σήμερα δύο προτάσεις «για να διασφαλίσει τη συνέχιση της πρόσβασης των πολιτών και των επιχειρήσεων στα τραπεζογραμμάτια και στα κέρματα του ευρώ και της δυνατότητάς τους να πληρώνουν με αυτά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς και για να καθορίσει το πλαίσιο μιας πιθανής νέας ψηφιακής μορφής του ευρώ, που μπορεί να εκδίδεται στο μέλλον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπληρωματικά προς τα μετρητά» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της ισχύος της Ευρώπης. Σε όλη την ευρωζώνη και πέραν αυτής, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει να πληρώνουν με κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ. Ενώ το 60% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να διατηρηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούν μετρητά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πληρώνουν ψηφιακά, με κάρτες και εφαρμογές που εκδίδονται από τράπεζες και άλλες ψηφιακές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε με την πανδημία του κορονοϊού» αναφέρεται ακόμα.
«Ως συμπληρωματικό μέσο προς τα μετρητά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ψηφιακό ευρώ θα προσφέρει πλεονεκτήματα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις στην ΕΕ» τόνισε η Μαρέιντ Μαγκίνες, Επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ένωσης Κεφαλαιαγορών. «Αλλά γνωρίζω ότι προϋποθέτει την εμπιστοσύνη των πολιτών» συμπλήρωσε.
Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληρωμές ακόμα και χωρίς σύνδεση στο Ίντερνετ, με συναλλαγές offline.
Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται τις πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ, με εξαίρεση περιορισμένες περιπτώσεις μικρών εμπόρων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, πάντως, το ψηφιακό ευρώ είναι συμπληρωματικό προς τα μετρητά και δεν πρόκειται να τα αντικαταστήσει, καθώς οι πολίτες θα έχουν την επιλογή να πληρώνουν είτε με μετρητά, είτε ηλεκτρονικά ή και με το ψηφιακό ευρώ.
Η τελική απόφαση για την εφαρμογή του θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανάπτυξή του θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια.
Η ΕΚΤ επίσης θα εγγυάται ότι το ψηφιακό ευρώ είναι ασφαλές και ότι διατηρεί μια σταθερή αξία.
Σε ερωτο-απαντήσεις της Κομισιόν για το ψηφιακό ευρώ, η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι το ψηφιακό ευρώ θα χρησιμοποιείται για πληρωμές κάθε ποσού. Εντούτοις, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να επιβληθεί όριο στο ποσό των ψηφιακών ευρώ που θα μπορεί κανείς να κατέχει, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική σταθερότητα. Επίσης, θα μπορούσε να προβλέπεται όριο και όσον αφορά στην offline χρήση του ψηφιακού ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί το «ξέπλυμα» χρήματος και άλλοι συναφείς κίνδυνοι.