ΕΚΤ: Συναγερμός για τις σκιώδεις τράπεζες - Αυξημένος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

 ΕΚΤ: Συναγερμός για τις σκιώδεις τράπεζες - Αυξημένος κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια ή οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν 31 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, που ισοδυναμούν με το 80% του εποπτευόμενου τραπεζικού τομέα

Οι σκιώδεις τράπεζες αναπτύσσονται γρήγορα σε όλη τη ζώνη του ευρώ και αντιπροσωπεύουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, απαιτώντας από τους δανειστές να είναι πιο αυστηροί όταν συναλλάσσονται με τέτοιες οντότητες, δήλωσε ο επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria.

Οι σκιώδεις τράπεζες, όπως τα επενδυτικά κεφάλαια ή οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν τώρα 31 τρισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, που ισοδυναμούν με το 80% του εποπτευόμενου τραπεζικού τομέα, αλλά ελέγχονται πιο χαλαρά και συχνά λαμβάνουν πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

«Οι κίνδυνοι μεταξύ των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών ενδιάμεσων (NBFI) θα μπορούσαν να ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η νομισματική πολιτική συνεχίζει την προσπάθειά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της», δήλωσε ο Enria την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι έχουν συσσωρευτεί «βαθιά».

Η μόχλευση έχει αυξηθεί απότομα μεταξύ των σκιωδών τραπεζών, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στη διάρκεια των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεών τους και υπάρχουν ενδείξεις ανεπαρκούς ετοιμότητας για την κάλυψη της μεγάλης ζήτησης ρευστότητας, προειδοποίησε.

Η ανησυχία είναι ότι οι σκιώδεις τράπεζες έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες και οι κίνδυνοι έχουν επιτραπεί να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτοι, προειδοποίησε ο Enria.

Ωστόσο, οι σκιώδεις τράπεζες συνδέονται στενά με τον πιο ρυθμισμένο τραπεζικό τομέα, επομένως το άγχος θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε πιο παραδοσιακούς δανειστές, απαιτώντας από τις τράπεζες να διαχειρίζονται ενεργά τον κίνδυνο πελατών.

«Η χρηματοδότηση από οντότητες NBFI είναι πιθανώς ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια διάχυσης από την άποψη του συστημικού κινδύνου, δεδομένου ότι οι NBFI διατηρούν τα αποθέματα ρευστότητάς τους κυρίως ως καταθέσεις σε τράπεζες και αλληλεπιδρούν στις αγορές repo με τις τράπεζες», δήλωσε ο Enria.


Οι σκιώδεις τράπεζες τείνουν επίσης να συναλλάσσονται με μια μικρή ομάδα συστημικών τραπεζών, επομένως το άγχος τους πιθανότατα θα έπληττε ορισμένους από τους κορυφαίους δανειστές της Ευρώπης.

Ενώ η νέα ρύθμιση θα ήταν ιδανική, χρειάζεται χρόνο για τη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες βραχυπρόθεσμα.

Επομένως, προς το παρόν, η πιο σημαντική διασφάλιση είναι να γνωρίζουν οι τράπεζες τους κινδύνους και να το διαχειρίζονται ενεργά όταν συναλλάσσονται με σκιώδεις τράπεζες, είπε ο Enria.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ