ΕΚΤ προς τράπεζες: Φύγετε γρήγορα από την Ρωσία

 ΕΚΤ προς τράπεζες: Φύγετε γρήγορα από την Ρωσία

Μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αυστριακής Raiffeisen Bank International και της ιταλικής UniCredit, εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα στη Ρωσία

Οι τράπεζες της ευρωζώνης στη Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ανώτατη εποπτική αρχή του μπλοκ, κάνοντας μια σπάνια ρητή έκκληση να τερματίσουν τις εργασίες τους περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες να παραμείνουν πολύ εστιασμένες στη μείωση των περαιτέρω ανοιγμάτων τους και, ιδανικά, να βγουν από την αγορά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε συνέδριο ο Andrea Enria, επικεφαλής επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πάνω από ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μερικές ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της αυστριακής Raiffeisen Bank International και της ιταλικής UniCredit, εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα στη Ρωσία.

Ο Ένρια αναγνώρισε ότι οι τράπεζες δεν χορηγούσαν πλέον νέα δάνεια στη Ρωσία και ότι ήταν δύσκολο να πουληθούν λόγω της πίεσης από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για προεδρική έγκριση. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω δράση.

«Πρόκειται για μια διαδικασία που όχι μόνο επαινούμε, αλλά πιέζουμε έντονα τις τράπεζες να εκτελέσουν επειδή υπάρχει τεράστιος κίνδυνος φήμης (που ενέχει) η συνέχιση της δραστηριότητάς τους στη Ρωσία», είπε.

Η Raiffeisen και η UniCredit, που και οι δύο λένε ότι συρρικνώνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ρωσίας, η οποία παλεύει με σαρωτικές κυρώσεις από τη Δύση.

Η Raiffeisen, η πιο σημαντική δυτική τράπεζα στη Ρωσία, έχει δηλώσει ότι εξετάζει μια spin-off ή πώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ