Το τραπεζικό el dorado, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και το "πουσάρισμα" των ξένων οίκων

Το τραπεζικό el dorado, η αποεπένδυση του ΤΧΣ και το "πουσάρισμα" των ξένων οίκων

Με απόδοση 60% για τον Δείκτη Τραπεζών έναντι 8% του EuroStoxx Banks, από την αρχή του έτους, το εγχώριο banking αναδεικνύεται στο μακράν πιο αποδοτικό bet των ξένων για το 2023

Με το βλέμμα στην συνεδρίαση της ΕΚΤ- την Πέμπτη 15 Ιουνίου- και την προσοχή στο αποτέλεσμα της "δεύτερης κάλπης"- στις 25 Ιουνίου- οι τελευταίες κινήσεις των funds, κυρίως των αμερικανικών που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο μ.κ και των 4 συστημικών ομίλων. Με απόδοση 60% για τον Δείκτη Τραπεζών έναντι 8% του EuroStoxx Banks, από την αρχή του έτους, το εγχώριο banking αναδεικνύεται στο μακράν πιο αποδοτικό bet των ξένων για το 2023, πρακτικά ένα στοίχημα που τους βγαίνει "λίρα εκατό" σε περίοδο αβεβαιότητας στις αγορές, σε περιβάλλον όλο και υψηλότερων επιτοκίων και ποσοτικής σύσφιξης.

Μόλις στην-χρηματιστηριακή- αρχή της εβδομάδος, προχθές Τρίτη η Goldman Sachs προστέθηκε στην χορεία των οίκων που βλέπουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω επαναφοράς του κλάδου. Ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σημαντικά τον πήχη, καθιστώντας την Alpha Bank αιχμή του δόρατος, στοχεύοντας τα 1,95 ευρώ (έως 42% πάνω από την τρέχουσα τιμή της 6ης Ιουνίου). Ακολούθησε μία μέρα μετά (χθες Τετάρτη) η Investors Day, με την διοίκηση Ψάλτη να ξεδιπλώνει το πλάνο για την "επόμενη ημέρα", αφήγημα που ευρύτερα συνεπικουρείται από την προεξόφληση κολοσσών μεγέθους μίας JPMC στην προοπτική της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια μέρα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τα μεγέθη ΑΕΠ πρώτου 3μηνου (2,1%) , ενισχυτικά του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ελληνικής οικονομίας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώθηκε η περαιτέρω διεύρυνση της "ψαλίδας" επιτοκιακού περιθωρίου, που ναι μεν ενισχύει την λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών πλην όμως καθιστά ακριβό το χρήμα για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Στρέβλωση που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του νέου υπ. Οικ. οι δε τραπεζίτες θα πρέπει να "βάλουν πλάτη" και αυτοί στο στοίχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση το "επιτοκιακό"- θετική ποσοτική επέκταση θα είναι μία από τις προκλήσεις της "επόμενης ημέρας" (εάν και εφ' όσον προκύψει το ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα) με παράλληλα πολύ υψηλά την προτεραιότητα για τα "κόκκινα" δάνεια.

Εκ των ων ουκ άνευ βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι η συμφωνία (με την Φρανκφούρτη) για την ενεργοποίηση σχεδιασμού ενός "Ηρακλή ΙΙΙ" προκειμένου να "σκουπίσει" το σημαντικό υπόλοιπο των υφιστάμενων NPLs που υπολείπεται για την σύγκλιση με τον χαμηλότερο ευρωπαϊκό μέσο όρο συνδυαστικά με την πρόσθετη κάλυψη για τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που δημιουργούνται μέσα στο 2023. Μέχρι τώρα το τελευταίο δεν προβληματίζει το σύστημα, καθώς τα μεγέθη διαμορφώνονται εντός των προβλέψεων, για το πρώτο η Τράπεζα της Ελλάδος (Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 2023-2025) αναφέρεται σε μείωση των "κόκκινων" κατά 3,1 δισ. (ή 32%) με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 4% (το 2025) από 7% (το 2022).

Ο επίμαχος στόχος φαίνεται να αναθεωρείται επί τα βελτίω βάσει των μεγεθών 3μηνου, που έχουν ανακοινώσει οι 4 συστημικοί όμιλοι. Ενδεικτικά η Πειραιώς στο αναθεωρημένο business plan υπολογίζει τον δείκτη στο 3%, για κάτι ανάλογο προϊδέασε η Alpha Bank στην χθεσινή παρουσίαση. ... το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης. Με γνώμονα τα όσα ανακοίνωσε ο Βασίλης Ψάλτης, στο Investors Day, η Alpha Bank έχει σχεδιάσει ένα πλαίσιο (καθαρών) χορηγήσεων που θα ξεπερνούν τα 5 δισ. (2025). Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας θεωρεί πρωτεύοντα στόχο την ακόμη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, με κύριο πυλώνα το whole sale, από τα δυνατά χαρτιά της Alpha Bank, καθιστώντας την ισχυρό παίκτη στην 3ετία των σημαντικών εισροών (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Τράπεζα Επενδύσεων), της υψηλής μόχλευσης κεφαλαίων, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων/κερδοφορίας.

Σε ανάλογο πλαίσιο ενεργούν και οι διοικήσεις των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. ... και η αποεπένδυση του ΤΧΣ. Με τον κλάδο να υπεραποδίδει, συνακόλουθα οι αποτιμήσεις των συστημικών να ενισχύονται σημαντικά και με την προοπτική του investment grade στον ορίζοντα η απο-επένδυση του ΤΧΣ δεν φαίνεται επείγει- για άμεσα- ούτε το Ταμείο ούτε τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο λόγος; τα (δυνητικά οφέλη) από ένα επενδυτικό περιβάλλον που θα δικαιολογεί μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία, δλδ περισσότερα έσοδα για τις τράπεζες, το οικονομικό επιτελείο με ανάλογο περιορισμό των υποαξιών που θα εγγράψει το Ταμείο. Ενδεικτική η περίπτωση της Πειραιώς, με τη μετοχή της υψηλότερα 105% από την αρχή του έτους, ανάλογη η χρηματιστηριακή αξία που-πλέον- διαμορφώνεται στα 3,651 δισ. (τιμές 7/6). Στα 2,93 ευρώ η μετοχή, στην συνεδρίαση της Τετάρτης καλύπτοντας σε χρόνο d.t την τιμή-στόχο των 3 ευρώ, που έθετε η Deutsche Bank μόλις στις 16 Μαϊου. Σε λιγότερο από ένα μήνα το "χαρτί" πιάνει τον στόχο (ετησιοποιημένο) του γερμανικού οίκου, θυμίζοντας πως τον Οκτώβριο του 2022 το fund ΙΟΝ Group φέρεται να έδινε 1,34 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσει την συμμετοχή του ΤΧΣ.

Συνεπώς, με πιθανότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου οι εκτιμήσεις των αναλυτών "βλέπουν" υψηλότερες τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλώ/μεγαλύτερες αποτιμήσεις-άρα έσοδα από την είσοδο "ισχυρών χεριών" στο μ.κ των (κυρίως) Πειραιώς και Εθνικής. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα υλοποιηθεί συνδυαστικά με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, της προοπτικής επανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των Αναπτυγμένων και της δυνατότητας διάθεσης κερδών στους μετόχους/επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων, αποτελεί κοινό τόπο στην επενδυτική κοινότητα.

===============================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ