ΕΚΤ: Νέα "μοντέλα" για τις τράπεζες - Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις οικονομίες

ΕΚΤ: Νέα "μοντέλα" για τις τράπεζες - Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις οικονομίες

Ανάγκη για πιο βραχυπρόθεσμα σενάρια με χρονικό ορίζοντα πενταετίας - Επηρεάζονται τιμές και δραστηριότητες 

 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλχάου αντέκρουσε τις επικρίσεις για την αυξανόμενη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντας το θέμα «απαραίτητο».

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα είναι ξεκάθαρα μεταξύ των μακροπρόθεσμων κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δήλωσε ο Βιλερόι, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ομιλία του στο συνέδριο της Εβδομάδας City στο Λονδίνο.

Σχετικά με ορισμένες από τις πρόσφατες ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες, πρόσθεσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να σπαταλούν πολύ χρόνο στη νομική και πολιτική συζήτηση σχετικά με τις εντολές των κεντρικών τραπεζών.

«Βασική εντολή των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως είναι η σταθερότητα των τιμών και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη το επίπεδο των τιμών και της δραστηριότητας», τόνισε ο Βιλερόι.

Η συζήτηση για το πόσο μεγάλη επιρροή μπορούν να έχουν οι κεντρικές τράπεζες στην αντιμετώπιση των κλιματικών ζητημάτων έχει γίνει όλο και πιο διχαστική φέτος.


Ο Βιλερόι, ωστόσο, ο οποίος εδώ και καιρό ήταν σταθερός υποστηρικτής του να "κάνουμε περισσότερα", προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες και άλλους να βρουν καλύτερα μοντέλα για το πώς η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αλλάξει τις οικονομίες.

Είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα «πιλοτικά stress tests» και επεσήμανε την ανάγκη για πιο βραχυπρόθεσμα σενάρια με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, επειδή η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.

Το Δίκτυο για το Πράσινο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, στο οποίο είναι μέλη οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου και πολυμερείς δανειστές όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα δημοσιεύσει ένα «εννοιολογικό πλαίσιο» στα τέλη του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε.

Στοχεύει επίσης να δημοσιοποιήσει βραχυπρόθεσμα σενάρια κλιματικής αλλαγής έως το τέλος του 2024, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν περισσότερες δυσμενείς εξελίξεις, να ενσωματώσουν πιο σκληρά «σοκ» και να διερευνήσουν άμεσα τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ