Έργα και ημέρες του Έλληνα συμβούλου του Τραμπ

Έργα και ημέρες του Έλληνα συμβούλου του Τραμπ
Ανήκει στην ομάδα συμβούλων του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έπαιξε ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, ενώ λέγεται πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας.


Ο λόγος για τον Τζόρτζ Παπαδόπουλο, τον ελληνοαμερικανό οικονομολόγο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, γιο του πρώην πρόεδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, ο οποίος συνεργαζόμενος με το επιτελείο Τράμπ έχει βάλει στόχο να ενισχύσει την στενή σχέση των ΗΠΑ με τη χώρα μας και να συμβάλλει στην ενεργειακή συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης με την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
«Για να μπουν οι βάσεις αυτού του στόχου επισκέφθηκε την Ελλάδα», αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν την αποστολή του νεαρού Ελληνοαμερικανού. Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δίνοντας το παρών στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προσκεκλημένος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. «Οι ΗΠΑ προβλέπουν στενή συνεργασία με την Ελλάδα και το ευρώ. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν φίλοι και σύμμαχοι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος από το βήμα του συνέδριου της ΚΕΔΕ, στο περιθώριο του οποίου είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

ΕΠΑΦΕΣ. Δεν έμεινε, όμως μόνο στον χαιρετισμό που απηύθυνε ενώπιον των δημάρχων, αλλά πραγματοποίησε επαφές με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο συναντήθηκε λίγες ημέρες μετά στην Αθήνα, ενώ παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Πατούλης, με τη συμμετοχή υψηλών καλεσμένων όπως της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και παραγόντων της αυτοδιοίκησης και της ομογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και ιδιωτικές επαφές του με τους περισσότερους εκ των παρισταμένων.

Εκεί ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας με τις επενδύσεις της ομογένειας, και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις δύσκολες στιγμές της ελληνικής κρίσης. Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και τη θέση της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον κ. Παπαδόπουλο να λέει ότι «δεν έχει σημασία αν η κυβέρνηση προέρχεται από τα Δεξιά ή τα Αριστερά. Αρκεί η χώρα να βγει από την κρίση». Στις αναφορές του πάντως ήταν γενικά φειδωλός μιλώντας μόνον για τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ. «Είμαστε απέναντι στους τρομοκράτες του ISIS, επομένως απέναντι σε όποιον τους υποστηρίζει» φέρεται να είπε «φωτογραφίζοντας» προφανώς την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζ. Παπαδόπουλος προσκάλεσε τον Γ. Πατούλη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ντ. Τραμπ τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον. Σε πολύ καλό κλίμα έγινε και η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος του μετέφερε τη βαθύτατη ανησυχία του για την προκλητική ρητορική της Αγκυρας και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και την πορεία της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο τις πολιτικές λιτότητας.

Ο νεαρός Ελληνοαμερικανός, ως γνήσιος Θεσσαλονικιός –είναι εγγονός του γνωστού στη συμπρωτεύουσα ιατρού-αγγειοχειρουργού Γιώργου Παπαδόπουλου- δεν παρέλειψε να ζήσει και τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Έτσι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα στελεχών της αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και διασκέδασε στο κέντρο Stage Live που εμφανίζεται ο Αντώνης Ρέμος. Πρώτο τραπέζι πίστα... απόλαυσε το πρόγραμμα, ενθουσιάστηκε με τα τραγούδια και έβγαλε φωτογραφίες για να θυμάται την έντονη βραδινή ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Δράμα, όπου συμμετείχε στην αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ υπό τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος παρέδωσε στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης τον «Κώδικα 1424», όπως ονομάζεται ένα σπάνιο χειρόγραφο κείμενο της Καινής Διαθήκης που είχε κλαπεί και αφού άλλαξε πολλά χέρια, βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου. «Η Ελλάδα και η Αμερική ήταν και θα είναι σύμμαχοι και φίλοι. Εμείς θέλουμε να καλυτερέψουμε αυτή την σχέση. Ελπίζω η κυβέρνηση της Ελλάδος να έχει ανοικτή πόρτα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα ήταν ενδιαφέρον να καλέσει η Ελλάδα να έρθει εδώ ο κ. Τραμπ ή να πάει ο κ. Τσίπρας στην Αμερική» δήλωσε στη Δράμα. Στην ίδια τελετή έδωσε το παρών και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να τα πει με το μέλος του επιτελείου του Τραμπ. Οι δυο τους γνωρίζονται από το 2014 όταν ο Έλληνας πρώην υπουργός συμμετείχε σε κλειστή συνάντηση στις ΗΠΑ για την ελληνική ΑΟΖ και τα ενεργειακά ζητήματα, όπου είχε συμμετάσχει και ο κ. Παπαδόπουλος.

Από σύμβουλος ενέργειας, «μετεγγραφή» στο επιτελείο του Τραμπ

Ο νεαρός Ελληνοαμερικάνος «Θεσσαλονικιός» σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο DePaul University και το 2010 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο University College London. Από τότε και για σχεδόν πέντε χρόνια συνεργαζόταν με το συντηρητικό ινστιτούτο Hudson της Ουάσιγκτον ως σύμβουλος για τα θέματα της ενέργειας. Με αυτή την ιδιότητα, το 2014 συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Υπό αυτήν τη θέση διοργάνωσε μία από τις πρώτες ημερίδες για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σε συνέντευξή του έχει δηλώσει ότι το θέμα «θα είναι ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ» αν ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει αναλάβει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις με την Ανατολική Μεσόγειο για την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, καθώς το καλοκαίρι ταξίδεψε αρκετά στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συναντώντας μάλιστα μέχρι και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε στο επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μπεν Κάρσον και όταν εκείνος αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε τον Τραμπ, πήρε «μετεγγραφή». Την πρώτη του επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα ως σύμβουλος του Ντ. Τράμπ την έκανε στις 7 Νοεμβρίου σε συγκέντρωση των «Ελληνοαμερικανών Φίλων του Τραμπ» που πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο. Εκεί επιχειρώντας να πείσει τους ομογενείς για τις φιλικές προθέσεις του Τραμπ, αναφέρθηκε στην Χίλαρι Κλίντον και αναρωτήθηκε πως για τρεις δεκαετίες «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;».

Ανέδειξε τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της χώρας μας

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί αναλυτικά στις θέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου σχετικά με την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε συνέντευξή του είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας επί μακρόν σύμμαχος της Αμερικής. Η γεωστρατηγική θέση της στην ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σημεία». Ο ίδιος είχε τονίσει ότι «η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αμερικανικής) ισχύος και η αξία της μόνο θα αυξηθεί. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σημαντική. Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετημένη για να γίνει ο βασικός αγωγός μεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει επίσης αναφέρει ότι ο κ. Τραμπ «έχει σημειώσει πολλές φορές ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει τους συμμάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόμη και μέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να δει μια τελική λύση στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας, σε συντονισμό με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Τραμπ δεν θεωρεί ταμπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιμά το έθνος-κράτος από τον διεθνισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ