Βερολίνο: Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι προς συμφέρον της Τουρκίας

Βερολίνο: Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι προς συμφέρον της Τουρκίας
Άμεση ήταν η απάντηση από το Βερολίνο στις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου για ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό. Η πρώτη αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά ήρθε από το Βερολίνο.

Η τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό είναι «προς το συμφέρον και της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας», σημειώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών...Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ Ούλρικε Ντέμερ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε πως «θα ανοίξει τις πύλες με τους 3 εκατ. πρόσφυγες», ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πει πως η Τουρκία είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ «δεν έχει πλημμυρίσει με πρόσφυγες». Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε πιέσει εντονότερα για την υπογραφή της συμφωνίας.