Συνεργασία στον εμφύλιο της Συρίας ζητά ο Πούτιν από τον Τραμπ
Στην πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την «προθυμία να χτιστεί ένας διάλογος μεταξύ των εταίρων της νέας κυβέρνησης, ο οποίος θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη ανάμειξη στις “εσωτερικές υποθέσεις” του άλλου».
Τόσο ο Τραμπ όσο κι ο Πούτιν συμφώνησαν στην οργάνωση ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή συμβούλων τους, ώστε να προετοιμαστεί η προσωπική συνάντησή τους, σύμφωνα με την Washington Post.
Παράλληλα, αναγνώρισαν ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας-ΗΠΑ είναι «μη ικανοποιητικό», ενώ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη προσπάθεια βελτίωσης τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Το μεταβατικό γραφείο της διακυβέρνησης Τραμπ ανέφερε αργότερα ότι ο ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε προκειμένου να συγχαρεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τονίζοντας ότι συζητήθηκαν κοινές απειλές και προκλήσεις, όπως επίσης και «θέματα στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας», αλλά και μακροχρόνια ζητήματα διμερών σχέσεων.
Τα θετικά σχόλια του Τραμπ για τον Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προκάλεσαν την έντονη κριτική από ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων που τάσσονται υπέρ της αύξησης των αμερικανικών αμυντικών δαπανών και βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία, αλλά και τη Συρία.
Παράλληλα, οι κινήσεις προσέγγισης της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μέτωπο σύγκρουσης στις σχέσεις του Τραμπ με το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου τόσο στρατιωτικοί όσο και πολιτικοί κύκλοι εναντιώθηκαν σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας, εκτιμά η Washington Post.