Σε ανοδική τροχιά ο ελληνικός τουρισμός
Ωστόσο υπογραμμίζει, ότι αυτά θα είναι κάτω από την πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που έκανε λόγο για επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ρέτσος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί επιχειρηματίες και Πολιτεία, ότι η συγκυρία που φέτος μας ευνόησε (αγορά Τουρκίας και Μέση Ανατολή) δεν θα είναι ίδια και για το μέλλον.
Είναι βέβαιο, όπως είπε, «η Τουρκία, που φέτος έχασε 10 εκατομμύρια τουρίστες του χρόνου θα κάνει ισχυρό rebound». Παραμένοντας στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η μέση διάρκεια παραμονής και αυτό έχει αντίκτυπο στα έσοδα της κάθε χρονιάς. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Ρέτσος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις που θα βελτιώσουν τις τουριστικές υποδομές που θα αναβαθμίσουν τον προορισμό συνολικά.
«Αγκάθι» παραμένει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, ουσιαστικά η ανυπαρξία επενδυτικού νόμου, που όπως λέει, ενώ με βάση της μελέτης της MCkinsey θα έπρεπε κάθε χρόνο να γίνονται επενδύσεις 3 δισ. το χρόνο, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ να προέρχονταν από τον επενδυτικό νόμο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.
«Έχουμε μείνει δυο χρόνια πίσω», τόνισε ο κ. Ρέτσος. Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ο ελληνικός τουρισμός βαδίζει προς νέο ρεκόρ και φέτος. Συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο +6,5% ή περίπου +753.000 περισσότερες αφίξεις, στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με πέρυσι έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος 2016, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου -322.000 αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.