Ecofin: Εξετάζεται ταμείο προστασίας από "σοκ"

Ecofin: Εξετάζεται ταμείο προστασίας από "σοκ"
Η δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία της ευρωζώνης από μελλοντικά σοκ θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή και το Σάββατο.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έχει προετοιμάσει η σλοβακική προεδρία για την συνάντηση, η ευρωζώνη στερείται αυτήν την στιγμή δύο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει κάθε νομισματική ένωση.

Το πρώτο είναι ένα σύστημα ασφάλισης που θα επιτρέπει τηνμεταφορά πόρωναπό χώρες της ένωσης που ευημερούν σε χώρες που διέρχονται κρίση. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης που θα επιτρέπει τηναπορρόφηση εξωτερικών σοκ.

Η δημιουργία «δημοσιονομικής ικανότητας» (fiscal capacity) θα προσέφερε και τα δύο αυτά στοιχεία καιθα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, σημειώνεται στο έγγραφο. Παράλληλα, θα βοηθούσε στην αποτροπή της εκδήλωσης πανικού στις αγορές σε περιόδους κρίσης.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα συνδέεται με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει κάθε χρόνο η Κομισιόν και το Eurogroup, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ταμείο θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός ευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης της ανεργίας, συμπληρώνοντας τις εθνικές δαπάνες για την ανεργία. Με βάση το σχήμα αυτό, οι χώρες που έχουνπλεονάσματα σε περιόδους οικονομικής ευμάρειαςθα δαπανούν χρήματα για να καλύπτουν ελλείμματα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.

Η χρηματοδότηση στο ταμείο θα γίνεται με ετήσιες εισφορές και θα συνδέεται με το επίπεδο της ανεργίας.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η συγκρότηση ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου για τηνχρηματοδότηση μεγάλων, πανευρωπαϊκών έργων υποδομής, κάτι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων.