Αυτοί είναι οι τέσσερις νέοι καναλάρχες- Το χρονικό της διαδικασίας

Αυτοί είναι οι τέσσερις νέοι καναλάρχες-  Το χρονικό της διαδικασίας
Μετά από τρεις εξαντλητικές μέρες και μια διαδικάσια που διήρκεσε πάνω από 70 ώρες, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες -Πόσο κόστισε η κάθε μία -Πόσα «χτυπήματα» έγιναν στη κάθε άδεια

Συνολικά το δημόσιο θα εισπράξει 246 εκατομμύρια συνολικά, ποσό, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση,οι δανειστές είχαν υπολογίσει ήδη από το πρώτο μνημόνιο.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι τέσσερις νέοι καναλάρχες είναι οι εξής:

  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (Β. Μαρινάκης)
  • ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ)

Όσον αφορά στο κόστος, λιγότερο κόστισε η άδεια του ΣΚΑΪ(43,6 εκατ.ευρώ), ενώ52,6 εκατ.ευρώ κόστισε η άδεια της εταιρίας του Ι. Καλογρίτσα,75,9 εκατ.ευρώ αυτή του Θ. Κυριακού και73,9 εκατ.ευρώ του Β. Μαρινάκη.

Κατά σειρά οι άδειες δόθηκαν σε ΣΚΑΪ, Καλογρίτσα, Ant1 και Βαγγέλη Μαρινάκη. Πρώτος πήρε άδεια ο ΣΚΑΪ, ενώ η δημοπρασία για την3η και4η άδεια είχαν την μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από όλες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για κάθε άδεια:

Πρώτη άδεια

Η δημοπρασία σύμφωνα με τον προγραμματισμό ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Τρίτης όταν και ολοκληρώθηκε η κλήρωση για τα οχτώ ειδικά δωμάτια στα οποία κλείστηκαν τελικά για 66 ώρες οι οχτώ υποψήφιοι.

Για την πρώτη άδεια με τη διαδικασία που είχε οριστεί από την προκήρυξη χρειάστηκαν σχεδόν 10 ώρες και 58 «χτυπήματα» από τους οχτώ τότε συμμετέχοντες. Η πρώτη από τις τέσσερις άδειες κατακυρώθηκε αντί 43,6 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου.

Δεύτερη άδεια

Πολύ πιο χρονοβόρα αποδείχθηκε αντίθετα η διαδικασία για την κατακύρωση της δεύτερης άδειας που κατέληξε στην εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα. Μετά από ένα διάλλειμμα 2-3 ωρών από τα χτυπήματα για την πρώτη άδεια, οι επτά πλέον υποψήφιοι έκατσαν ξανά μπροστά από τα τερματικά προκειμένου να καταθέσουν εκ νέου τις προσφορές τους.

Αυτή τη φορά και το ποσό αλλά και οι ώρες αποδείχθηκαν πολύ υψηλότερα από τον πρώτο γύρο. Οι επτά συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 18 ώρες και 80 «χτυπήματα» από τη στιγμή που κατακυρώθηκε η πρώτη άδεια προκειμένου να κλείσει και ο δευτερος κύκλος. Τελικός υπερθμετατιστής αναδείχθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τέτάρτης ο γιός του Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος πρόσφερε 52,6 εκατ. ευρώ.

Τρίτη άδεια

Για την τρίτη άδεια πλέον τα ποσά είχαν αρχίσει να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.Μετά από 101 «χτυπήματα» των υποψηφίων καναλαρχών και όταν πλέον είχαμε πλησιάσει το μεσημέρι της Πέμπτης η τρίτη άδεια πέρασε στα χέρια της εταιρείας ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού που χρειάστηκε να καταβάλει 75,9 εκατ. ευρώ προκειμένου ο ΑΝΤ1 να κερδίσει μια άδεια.

Τέταρτη άδεια

Πλέον έμενε μια μόνο άδεια και οι πέντε εναπομείναντες υποψήφιοι το γνώριζαν. Χρειάστηκαν τελικά σχεδόν 15 ώρες προκειμένου η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες να ολοκληρωθεί. Τέταρτος και τελευταίος καναλάρχης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ως εκπρόσωπος της εταιρείας ALTER EGO προσφέροντας το ποσό των 73,9 εκατομμυρίων ευρώ μετά από 119 γύρους προσφορών.

Μετά την ολοκλήρωση των προσφορών η ώρα ήταν πλέον 2:35 τα ξημερώματα της Παρασκευής και ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης βγήκε από την είσοδο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία ολοκληρώθηκε και η κυβέρνηση θα βάλει στο ταμείο 246 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην τριήμερη διαδικασία είναι οι:

  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (STAR)
  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ι. Σαββίδης)
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP

Τα τιμήματα που κατέβαλαν οι τέσσερις επιλαχόντες (που δεν αποκτούν άδεια):

1. Dimera Media Investments: 61,5 εκατ. ευρώ

2. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση: 61 εκατ. ευρώ

3. Ανεξάρτητος τηλεοπτικός πάροχος περιεχομένου: 18 εκατ. ευρώ και

4. Νέα Τηλεόραση ΑΕ: 13 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, στις δηλώσεις που έκανε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να φτάσουν τα τιμήματα τόσο ψηλά απέδωσε όμως το γεγονός στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο ότι εξασφαλίστηκε η μή επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια, σε διάστημα πέντε ημερών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των "προσωρινών υπερθεματιστών",όπως τυπικά αποκαλούνται οι νέοι καναλάρχες. Ο έλεγχος δηλαδή της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για τις άδειες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια, σύμφωνα με τηνΌλγα Γεροβασίλη προβλέπεται από την κυβέρνηση χρόνος προσαρμογής 90 ημερών. Συνεπώςοι σταθμοί Alpha και Star που μένουν εκτός θα μπορούν να εκπέμπουν για το επόμενο τρίμηνο μέχρι να πέσει "μαύρο".

Δείτε ακόμη:Λίγα λόγια για τους νέους καναλάρχες- Ποιο είναι το προφίλ του καθένα