Αυτοί είναι οι τέσσερις που αποκτούν τις τηλεοπτικές άδειες - Στα ύψη τα τιμήματα

Αυτοί είναι οι τέσσερις που αποκτούν τις τηλεοπτικές άδειες - Στα ύψη τα τιμήματα
Λευκός καπνός βγήκε - έπειτα από σχεδόν 70 ώρες διαδικασίας - από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Στα ύψη εκτινάχτηκε το τίμημα καθώς οι τέσσερις που αποκτούν την άδεια θα καταβάλουν 246 εκατ. ευρώ.   

Οι τέσσεριςεταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2.ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3.ΑΝΤΕΝΝΑ T.V.ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4.ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ

Το συνολικό ποσό για το Δημόσιο ανήλθε σε 246 εκατ. ευρώ.

Τα τιμήματα που κατέβαλαν οι τέσσερις επιλαχόντες (που δεν αποκτούν άδεια):

1. Dimera Media Investments: 61,5 εκατ. ευρώ

2. Alpha Δορυφορική Τηλεόραση: 61 εκατ. ευρώ

3. Ανεξάρτητος τηλεοπτικός πάροχος περιεχομένου: 18 εκατ. ευρώ και

4. Νέα Τηλεόραση ΑΕ: 13 εκατ. ευρώ.

Ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς, στις δηλώσεις που έκανε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε να φτάσουν τα τιμήματα τόσο ψηλά απέδωσε όμως το γεγονός στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο ότι εξασφαλίστηκε η μή επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Χιτσκοκική διαδικασία»

Για χιτσκοκική διαδικασία έκανε λόγο,αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Δήλωση Ολγας Γεροβασίλη:

"Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον.

Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας.

Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας".

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ύστερα από 66-67 ώρες.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το fpress.gr

Τις 60 ώρες έχει ξεπεράσει ο διαγωνισμός των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης.

H διάρκεια του διαγωνισμού έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, σύμφωνα με τους οποίους αυτός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Από την αρχήδεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ΓΓΕ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία και για το αν πλησιάζει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Νεότερες πληροφορίες σημειώνουν πωςη διαδικασία δεν έχει τελειώσει, αλλά ενδέχεταινα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατείνοντας το θρίλερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε έντονη κινητικότητα στο κτίριο, χωρίς όμως τελικά να σημαίνει πως τελείωσε ο διαγωνισμός.

Γιατί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα

Στο κενό έπεσαν οι προβλέψεις που γίνονταν ήδη από το πρώτο βράδυ της διαδικασίας της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, με αποτέλεσμα από το πρωί της Τετάρτης να αρχίσουν να ανασκευάζουν όσοι προέτρεχαν να δώσουν άδειες και να τελειώσουν τη διαδικασία από το απόγευμα ή το αργότερο το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ της Τετάρτης.

Ενώ το απόγευμα της Τετάρτης οι χρόνοι και τα στοιχεία έδειχναν ότι ξεκινούσε η δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, συμπέρασμα στο οποίο οδηγούσαν και οι διάχυτες πληροφορίες ότι το βράδυ της Τετάρτης θα βγει λευκός καπνός από το μέγαρο της Γενικής Γραμματείας, οι νεότερες πληροφορίες οδηγούσαν σε αντίθετα συμπεράσματα.

Τηλεοπτικές άδειες: Έντονη κινητικότητα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με αυτές στο τέλος της πρώτης ημέρας δεν είχαν δημοπρατηθεί και οι δύο άδεες και τελικά η συμφωνία να μην υπάρξει διάλειμμα ανάμεσα στις δύο δημοπρασίες αφορούσε κάτι άλλο. Η διάρκεια της πρώτης δημοπρασίας ουσιαστικά "σπρώχνει" και τις διαδικασίες των επόμενων αδειών δεδομένου ότι όσο περνάει η ώρα μειώνονται οι διαθέσιμες άδειες, αυξάνονται τα ποσά και μειώνονται οι ανθρώπινες αντοχές.

Με την κυβέρνηση να έχει επιλέξει να μην παράσχει την παραμικρή πληροφόρηση, έστω για την πορεία της δημοπρασίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πώς εξελίσσεται η διαδικασία, πόσοι από τους υποψηφίους έχουν ήδη κατοχυρώσει τηλεοπτική άδεια. Η τελική διάρκεια και τα στάδια της δημοπρασίας θα προκύψει από την ώρα που θα ολοκληρωθεί.

Οι μοναδικοί άνθρωποι που ξέρουν τι γίνεται στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Απόλυτημυστικότηταεπικρατεί γύρω από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες αφού πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται και όλοι οι υπολογισμοί γίνονται βάσει πιθανοτήτων γύρω από την ώρα και την πιθανή διάρκεια των φάσεων, αλλά και της ανακοίνωσης από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης το πρώτο βράδυ ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Τηλεοπτικές άδειες: Ώρα φαγητού για τους νέους καναλάρχες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - Κεντρική Εικόνα

Οι μοναδικοί λοιπόν που γνωρίζουν σε ποια φάση βρίσκεται η δημοπράτηση των αδειών και πώς εξελίσσεται αυτή -εκτός φυσικά από το ποιος έχει πλειοδοτήσει για τις άδειες- είναι οι αστυνομικοί που βρίσκονται μέσα στο κρήριο.Οι αλλαγές βάρδιας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αποτελούν μάλιστα σημάδι ότι η διαδικασία συνεχίζεται.

Εκτός από τους άνδρες της ασφάλειας, οι μόνοι που μπαίνουν στην αυλή του κτιρίου της ΓΓΕ είναι οι άνθρωποι του catering που έφτασαν και την Πέμπτη γύρω στις 4 το απόγευμα μεταφέροντας το φαγητό σε μπλε σάκους.

Πηγή:parapolitika.gr