G20: Συναντήσεις Πούτιν με πολλούς ξένους ηγέτες στην Κίνα
Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς "η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι σε εξέλιξη", δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού, τον περασμένο Νοέμβριο, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Άγκυρα. Η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στις αρχές του Αυγούστου στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν θα συζητήσει την ανάγκη να δοθεί μια "νέα ώθηση" στις ρωσοβρετανικές σχέσεις, στις συνομιλίες που θα έχει με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενώ την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να εξετάσουν την κρίση στη Συρία.
Ο Ουσάκοφ διευκρίνισε ότι η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία θα συμμετείχαν ο Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν πρόκειται τελικά να γίνει. Αντί για αυτό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί χωριστά με τον Ολάντ –πιθανότατα στις 4 του μηνός– και με την Μέρκελ στις 5 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση αυτή ματαιώθηκε λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξήγησε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.
Την Παρασκευή ο Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνία Σίνζο Άμπε στο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής που θα διεξαχθεί στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσάκοφ ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο, όμως η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία από το 2005.
Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Τόκιο είναι τεταμένες με αφορμή τη διαμάχη τους για τέσσερα νησάκια του αρχιπελάγους των Κουριλών. Τα νησιά αυτά είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις της πρώην ΕΣΣΔ κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να τα διεκδικεί και για τον λόγο αυτό οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης. Οι διαπραγματεύσεις για τα νησιά αυτά, που αποκαλούνται Βόρεια Εδάφη από την Ιαπωνία, βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, τον Μάρτιο του 2014, μια ενέργεια που καταδίκασε το Τόκιο.