Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Η Βρετανοί τουρίστες στη χώρα μας αναμένονται φέτος να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια, αλλά εν όψει της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί παρατηρείται επιφυλακτικότητα στις κρατήσεις, ενώ την ίδια στιγμή το εγχείρημα της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδυτών γίνεται δυσκολότερο.
Κι αυτό γιατί η πολιτική αβεβαιότητα που θα φέρει για τη συνοχή της Ενωσης θα αυξήσει την ανησυχία για την οικονομία μιας χώρας όπως η Ελλάδα που εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, σε μια εποχή που ο ευρωσκεπτικισμός και πιθανά νέα δημοψηφίσματα θα περάσουν από ένα σκληρό stress-test την ευρωπαϊκή συνοχή...
Οι πρώτες αναταράξεις ήδη φάνηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι οποίες αναμένεται να κινηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με την πορεία των δημοσκοπήσεων του Brexit.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Η αβεβαιότητα για την Ευρώπη σημαίνει πολλαπλάσια αβεβαιότητα για την Ελλάδα που ως αδύναμη οικονομία θα αποτελέσει χώρα από την οποία τα διεθνή κεφάλαια θα προτιμήσουν να αποσυρθούν επιλέγοντας ασφαλέστερες τοποθετήσεις.
«Θα μπούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης ασάφειας μέχρι να καθοριστεί το νέο πλαίσιο σχέσεων ΕΕ- Βρετανίας» σημειώνει στέλεχος επενδυτικού fund «και όταν έρχεται μια δραματική αλλαγή που φέρνει αβεβαιότητα μπαίνει φρένο στις επενδύσεις. Ένα Brexit μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα σοκ για τις οικονομίες της Ευρώπης με μεγαλύτερα θύματα τις πιο αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν μπει στην ελληνική αγορά είναι κυρίως κερδοσκοπικά και όχι μακροπρόθεσμα και η ελληνική αγορά είναι η πρώτη που εγκαταλείπουν σε περίπτωση κακής συγκυρίας».
Περιγράφοντας τις συνέπειες, σημειώνει ότι «έχει μεγάλη σημασία η αντίδραση της ΕΕ την επόμενη μέρα, και με τι προτάσεις θα προσεγγίσει τη Βρετανία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το ξέρουμε».
«Αναμένεται πτώση στην κατανάλωση, στην τιμή της λίρας, και στις τιμές των ακινήτων, ενώ για τους Ελληνες εξαγωγείς το περιβάλλον θα είναι λιγότερο φιλικό. Θεωρώ ότι ακόμη και αν η Βρετανία επιλέξει, τελικά, το δρόμο της εξόδου, θα υπάρξει ένας εύλογος χρόνος μια διετία ίσως για μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. Το Brexit ανησυχεί ιδιαιτέρα τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς το 1,7% των εγχωρίων εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία και το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια ενώ σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και αφορούν πλειάδα αγροτικών προϊόντων και φαρμάκων. Οι εξαγωγές αυτές με τη Βρετανία εκτός ΕΕ μπαίνουν σε κίνδυνο, αφού θα επιβαρυνθούν με δασμούς, ΦΠΑ και θα ακριβύνουν αν η τιμή της λίρας πέσει όπως εκτιμάται.
Σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και είναι άγνωστο τί καθεστώς θα επικρατήσει τελικά μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Θα διατηρηθούν κάποιες έστω χαλαρές εμπορικές σχέσεις ή θα έχουμε ολική έξοδο και η Βρετανία θα είναι απλά μια τρίτη χώρα;
Για τις εμπορικές συναλλαγές της εντός Ε.Ε., η Βρετανία βάσιζε τη νομοθεσία της στην ίδια οδηγία ή κανονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όμως αν τεθεί εκτός ΕΕ δημιουργούνται άπειρα ερωτηματικά για το νομοθετικό πλαίσιο.
Ο κ. Γ. Καρυπίδης της Stayia Farm εξάγει το μέλι Vasilissa σε Harrods και Selfridges, ενώ από τις εξαγωγές του στην Βρετανία προέρχεται το 20% του τζίρου του. « Πρέπει να δούμε τι θα επικρατήσει την επόμενη μέρα, τι είδους συμφωνίες θα γίνουν μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Αν θα γίνει ολική έξοδος ή μια ενδιάμεση κατάσταση με μια εμπορική διασύνδεση ανάλογη με αυτή που ισχύει με κάποιες Σκανδιναβικές χώρες. Αν η έξοδος από την Ε.Ε είναι ολική, θα έχουμε δασμούς και αύξηση του κόστους των προϊόντων μας που θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά».
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ανησυχία δημιουργείται για τη συμπεριφορά των βρετανών τουριστών που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκ. ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρείται επιφυλακτικότητα στις κρατήσεις λόγω δημοψηφίσματος. Υπάρχει ο κίνδυνος ο φόβος υποτίμησης της λίρας να κρατήσει τους βρετανούς τουρίστες μακριά από δαπανηρά σχέδια διακοπών και αυτό το μήνα τηρούν στάση αναμονής.
Το Brexit υπολογίζεται βέβαια ότι θα κοστίσει περισσότερο στη βρετανική τουριστική βιομηχανία, με τις απώλειες να υπολογίζονται σε 4,1 δισ. λίρες βάζοντας σε κίνδυνο τουλάχιστον 63.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Σε ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως ο λογαριασμός των διακοπών στη Μεσόγειο για κάθε βρετανική οικογένεια θα αυξηθεί κατά 230 λίρες, υπολογίζοντας το κόστος της υποτίμησης της λίρας.
H ΤτΕ δενφαίνεται να ανησυχεί
Αν και άπαντες στην Ευρώπη είναι σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και των αναταράξεων που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο, στην Αθήνα ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο λόγο για ειδική προετοιμασία ή σενάρια επιπτώσεων. Ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως, αποκρούοντας τις εκτιμήσεις ότι μια οικονομία που τρεκλίζει- όπως η ελληνική- θα κλονιστεί από μια τέτοια εξέλιξη.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι διεθνείς αναλύσεις, που σαφώς δεν παρουσιάζουν τόσο... ρόδινα τα πράγματα. Μελέτη της Global Counsel, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η 5η πιο εκτεθειμένη χώρα στη Βρετανία, άρα και στις επιπτώσεις του Brexit, μετά από την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία! Σύμφωνα με τη μελέτη, ως οι δείκτες αυτής της έκθεσης είναι οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο (1,7% του ΑΕΠ), οι δεσμοί (links) με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το υψηλό ποσοστό ευρωσκεπτικισμού που παρατηρείται και στη χώρα μας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ