CNBC: Οι ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν ήδη το Grexit
Δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στη μαζική φυγή ελληνικών επιχειρήσεων από τη χώρα, φιλοξενεί το δίκτυο CNBC. «Τα προβλήματα χρέους και η επακόλουθη πολιτική και οικονομική αναταραχή ωθεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, όπου απολαμβάνουν χαμηλότερη φορολογία σε σχέση με την Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει:
«Η αλλαγή αυτή έχει επιδεινώσει ένα ήδη οξυμένο φαινόμενο στην Ελλάδα: τη φοροδιαφυγή, η οποία σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές εκτιμήσεις κοστίζει στην οικονομία 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.
Χάρη στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς η Βουλγαρία αποτελεί την ευρωπαϊκή εκδοχή του αμερικανικού Delaware, ενός παραδείσου για όσες επιχειρήσεις επιδιώκουν φορολογικό αρμπιτράζ.
Με φόρο εταιρικών κερδών 10%, χαμηλό κόστος ενσωμάτωσης και “οδικό χάρτη” έναρξης δραστηριότητας για τις ξένες επιχειρήσεις, η Βουλγαρία προσφέρει “καταφύγιο” σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο συντελεστής της χώρας είναι πιο γενναιόδωρος κι απο το 12,5% που προσφέρει η Ιρλανδία -άλλος ένας πόλος έλξης για τις πολυεθνικές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους φόρους».
Παράλληλα, το CNBC υπογραμμίζει: «τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος φαίνεται να είναι οι προσπάθειες συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους όρους του προγράμματος στήριξης. Οι διεθνείς πιστωτές έχουν απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροαποφυγής».
Ο κ. Νίκος Σιακαντάρης, managing partner της εταιρείας παροχής φορολογικών συμβουλών και λογιστικών υπηρεσιών UnityFour εξηγεί πως η “μετανάστευση” ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία, όταν τα εργοστάσια της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρονταν εκεί για να επωφεληθούν από το μειωμένο εργατικό κόστος. Αργότερα, ωστόσο, η μετανάστευση των επιχειρήσεων μετατράπηκε σε μία εκτεταμένη διαφυγή από φόρους η οποία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Το φαινόμενο επιταχύνθηκε μετά την επιβολή capital controls το 2015, πρόσθεσε ο κ. Σιακαντάρης.