Ποιος ψάχνει διευθυντή επανάκαμψης της Ελλάδας μέσω Financial Times και New York Times
Αυτή και την προηγούμενη εβδομάδα οι εφημερίδες Financial Times και New York Times δημοσιεύουν ολοσέλιδες καταχώρηση της Japonica Parnters που αφορούν στην αναζήτηση Εκτελεστικού Διευθυντή Επανάκαμψης (Executive Turnaround Manager - ΕΤΜ) για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την διαφημιστική καταχώρηση, η Ελλάδα είναι ένα κλασικό παράδειγμα επανάκαμψης. Η εταιρεία επιθυμεί τον ορισμό ενός ΕΤΜ παγκόσμιας κλάσης, βασικός στόχος του οποίου θα είναι να μηδενίσει η Ελληνική κυβέρνηση το spread στις αποδόσεων των διετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα πορτογαλικά και να θα ξεκινήσει μια "Υπερ-ώθηση" για την ελληνική οικονομία. Στα οφέλη της «Υπερ-ώθησης" περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους δανεισμού για την κυβέρνηση και την Ελλάδα γενικότερα, η αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αύξηση των κρατικών εσόδων χωρίς αυξήσεις φόρων καθώς και η αύξηση των θέσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Τα απαιτούμενα προσόντα για τους εν δυνάμει υποψηφίους είναι:
1. Τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε projects επανάκαμψης, συνδυαζόμενα με άψογη επαγγελματική ακεραιότητα.
2. Σημαντικές επιτυχίες σε projects επανάκαμψης
3. Να έχει υπάρξει προϊστάμενος διαχείρισης άνω των 5.000 υπαλλήλων.
4. Άψογη γνώση της ελληνικής οικονομικής κατάστασης αλλά και των αντιστοίχων οικονομικών μεγεθών των άλλων χωρών της ΕΕ.
5. Άριστη γνώση των διεθνών λογιστικών προτύπων και των μακροοικονομικών χρηματοπιστωτικών στατιστικών και των κανόνων εκθέσεων.
6. Αγαστή συνεργασία με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και λεπτομερής γνώση των μεθόδων αξιολόγησης κρατικών οικονομικών μεγεθών.
7. Να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης στελεχών των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Όπως είναι γνωστό, η Japonica Partners αποτελεί επί σειρά ετών, ένα από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές την αναγκαιότητας επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου αυτή να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργήσει εχέγγυα εμπιστοσύνης, ούτως ώστε να επανέλθει σε ανάπτυξη. Τη πρόσληψη ενός ETM από την ελληνική κυβέρνηση θα βοηθούσε την επανάκαμψης της Ελλάδας παρά πολύ.
Όπως είχε γράψει πριν λίγες εβδομάδες το fpress.gr o Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής της Japonica Partners και κάτοχος ελληνικών ομολόγων Paul Kazarian, υποστηρίζει ακράδαντα ότι σε 30 ή 60 μέρες θα μπορούσε να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ποιος το λέει αυτό;. Ο Αμερικάνος μεγαλοεπενδυτής της Japonica Partners και κάτοχος ελληνικών ομολόγων Paul Kazarian, που εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την πρότασή του. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Αρκεί μόνο να διοριστεί ένας σοβαρός manager που να μπορεί να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Καζαριάν, η τρέχουσα αξία του καθαρού χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με των άλλων ομότιμων χωρών, είναι στο 22% και όχι στο 175% που αποτιμάται σήμερα. Ετσι, σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα θα καταστεί ως ένα turn around story που θα μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις.
Δυστυχώς οι πολιτικοί δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν γνωρίζουν τον τρόπο, λέει ο κ. Καζαριαν και όπως υποστηρίζει, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνοδευτεί και από σύγχρονη διαχείριση με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και κυρίως αποκομμένη από τον πολιτικό ομφάλιο λώρο. Μάλιστα για να αναδείξει την σημασία του εγχειρήματος, έφερε ως παράδειγμα το κόστος εξυπηρέτησης των εντόκων γραμματίων του δημοσίου, το οποίο ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (επιτόκιο 2,97%), την ώρα που η Πορτογαλία πληρώνει μηδέν (0) και την ώρα που για πολύ μικρότερα ποσά, όπως τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην Παιδεία ή το κόψιμο των συντάξεων είναι ικανά να οδηγήσουν ακόμη και σε νέες εκλογές. Μάλιστα στην κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ο κ. Καζαριάν πρότεινε τον κ. Γιώργο Σεραφείμ, καθηγητή στο Harvard, ως τον καταλληλότερο για την ανάληψη της θέσης του manager που θα μπορέσει να πετύχει τους συγκεκριμένους στόχους.