Το Βερολίνο στηρίζει την Κομισιόν για νέα Frontex
Για τη γερμανική κυβέρνηση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ έχει “προτεραιότητα”, ενώ οι προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης και ακτοφυλακής “είναι σε σωστή κατεύθυνση”.
Σύμφωνα με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, απώτερος στόχος αυτού του μέτρου είναι η διατήρηση της συμφωνίας Σένγκεν που είναι η βάση για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών των κρατών μελών αυτής της συμφωνίας. Προϋπόθεση για αυτή την ελευθερία είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Χωρίς αυτήν τα κράτη του Σένγκεν θα επαναφέρουν τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα.
Νέα Frontex και εθνική κυριαρχία
Υπό αυτό το σκεπτικό το Βερολίνο στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία της Κομισιόν. Δηλαδή, σε περίπτωση που κάποιο κράτος με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει τον έλεγχο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναθέτει στη νέα Frontex την εντολή διαφύλαξης. Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σήμερα (Τετάρτη) στη γερμανική βουλή, μια τέτοια εντολή της Κομισιόν θα δίνεται μόνο σε “ακραίες περιπτώσεις”.
Δεδομένου ότι αυτό το μέτρο σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, η κ. Μέρκελ θέτει ερωτηματικά, κατά πόσο η Κομισιόν θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει από μόνη της ή αν προηγουμένως θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς η επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξει σε απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των hot spot η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η σημασία τους θα διαφανεί εάν εκτός από την ταυτοποίηση των προσφύγων, θα επαναπροωθούνται από εκεί και όσοι δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και παράλληλα κατανέμονται οι πρόσφυγες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Πάντως, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ στο Βερολίνο, από τους 160.000 πρόσφυγες που είναι μοιρασθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μόλις 130 έχουν προωθηθεί από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 54 από την Ελλάδα. Με αυτή την ταχύτητα η διαδικασία διανομής θα ολοκληρωθεί το έτος 2101.
Ενώ η καγκελάριος υποστήριξε στη γερμανική βουλή την αναγκαιότητα καθιέρωσης μόνιμων ποσοστώσεων σε ό,τι αφορά την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, η προαναφερόμενη πηγή της ΕΕ εκτιμά ότι αυτό “σκοντάφτει” στις υπάρχουσες προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου βάση του οποίου οι πρόσφυγες θα πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξής τους στην ΕΕ. Πιθανώς αυτή η ρύθμιση να αλλάξει με ένα Δουβλίνο ΙV το οποίο όμως θα πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί.
Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία
Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση ορισμένων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στην αυστριακή πρεσβεία των Βρυξελλών με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, το Βερολίνο προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις. Στόχος της συνάντησης με τη συμμετοχή των καγκελάριων της Αυστρίας και της Γερμανίας όσο και των πρωθυπουργών του Βελγίου, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είναι η ενημέρωση από τον κ. Νταβούτογλου για τις προόδους της Τουρκίας στο προσφυγικό. Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, η Άγκυρα είναι “εταίρος κλειδί” της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού προβλήματος. Όπως τόνισε η καγκελάριος στη βουλή, η Τουρκία θα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα σύνορα της και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών. Από την πλευρά της η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Άγκυρα και να υποδέχεται άμεσα πρόσφυγες από την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία που επίσης θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, η καγκελάριος αναμένει δύσκολες συζητήσεις. Το Βερολίνο θέλει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και μια συμφωνία με το Λονδίνο που θα επιτρέψει στον Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρόκειται να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα βασικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως για παράδειγμα η αρχή της ελεύθερης διακίνησης και της απαγόρευσης δυσμενών διακρίσεων εις βάρος πολιτών της ΕΕ. Επίσης, οι όποιες παραχωρήσεις γίνουν προς το Λονδίνο θα πρέπει να ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη.
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle